ELT-21110 Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan työkurssi, 5-10 op
Electronics and Communications Engineering Laboratory Course

Lisätiedot

Opintojakso on suoritettava vähintään 5 opintopisteen laajuisena. Tämän lisäksi voi suorittaa yksittäisiä töitä, joilla voi kerätä lisää opintopisteitä. Huom! Jos suoritat Elektroniikan aineopintoja, niin sinun tulee suorittaa Elektroniikan toteutuskerta (ELT-21110 2015-01) kokonaisuudessaan (5 op). Tämän lisäksi voi halutessasi suorittaa yksittäisiä töitä Tietoliikennetekniikan toteutuskerrasta (ELT-21110 2015-02) ja kerätä näin lisää opintopisteitä.

Vastuuhenkilö

Katja Laine

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
ELT-21110 2016-02 2 - 4 Ari Asp
Hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt. Tietoliikennetekniikan toteutuskerralla arvosteluasteikko on hyväksytty/hylätty.
ELT-21110 2016-01 3 - 4 Katja Laine
Hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt. Elektroniikan toteutuskerralla on suoritusvaatimuksena tämän lisäksi hyväksytysti suoritettu posteritentti. Elektroniikan toteutuskerralla opintojakson kokonaisarvosana määräytyy laboratoriotöistä ja posteritentistä saatujen pisteiden perusteella. Tietoliikennetekniikan toteutuskerralla arvosteluasteikko on hyväksytty/hylätty.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa käyttää yleisimpiä elektroniikan ja tietoliikennetekniikan perusmittauksissa tarvittavia mittalaitteita. Opiskelija tunnistaa opintojakson eri osatöissä esille tulevien aihealueiden keskeiset ilmiöt ja niiden mittausmenetelmät. Opiskelija osaa selittää elektroniikan ja tietoliikennetekniikan peruskomponenttien toiminnan ja osaa tarkastella teorian ja käytännön eroja. Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa analysoida elektroniikan ja tietoliikennetekniikan peruskytkentöjen toimintaa ja selittää peruskomponenttien merkityksen erilaisissa kytkennöissä. Opintojakson jälkeen opiskelija osaa myös käyttää komponenttien datalehtiä, yhdistää tietoa eri lähteistä sekä suunnitella yksinkertaisen elektronisen laitteen.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Elektroniikan toteutuskerta: Elektroniikan perusmittalaitteiden (yleismittari, oskilloskooppi, signaaligeneraattori, teholähde) sujuva käyttö. Saatujen mittaustuloksien käsittely ja vertailu simulointituloksiin sekä teoriaan. Tiedon haku verkosta ja datalehdiltä. Mittauksen dokumentointi ja tulosten raportointi.   Hyvät mittauskäytännöt. Tuloksien paikkansapitävyyden arviointi ja perustelu.   
2. Elektroniikan toteutuskerta: Elektroniikan peruskomponenttien rakenne, toiminta ja komponenteilla tehtävät mittaukset: passiivikomponentit, diodit, transistorit ja operaatiovahvistimet.  Komponenttien käyttösovellukset ja epäideaalisuudet.    
3. Elektroniikan toteutuskerta: Elektroniikan peruskytkentöjen suunnittelu, analysointi ja mittaaminen: tavalisimmat passiivikomponentti-, diodi-, transistori-, operaatiovahvistin- ja teholähdekytkennät. Yksittäisten komponenttien merkityksen selittäminen kytkennöissä.   Kytkentöjen käyttösovellukset ja vertailu.    
4. Elektroniikan toteutuskerta: Elektronisen laitteen suunnitteluprosessi. Kytkennän suunnittelu PSpice-piirianalysaattoria apuna käyttäen. Piirilevyn suunnittelu ja Pads-ohjelmiston peruskäyttö. Piirilevyn valmistus ja komponenttien juottaminen. Rakennetun laitteen testaus.  Hyvät suunnittelukäytännöt, komponenttien käsittely sekä piirilevyltä irrottaminen. Ympäristönäkökulmien huomiointi elektroniikkasuunnittelussa.   Muiden suunnitteluohjelmistojen hallinta. Pintaliitoskomponenttien juottaminen.  
5. Tietoliikennetekniikan toteutuskerta: Eri osatöillä tutustutaan WLAN-tukiaseman konfigurointiin, RFID:n perusteisiin, kuvan kohinanpoistoon ja tietoliikenteen perusteisiin.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Ydinaineksen ja täydentävän tietämyksen oppiminen ja soveltaminen sekä asiayhteyksien ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Ydinaineksen hallitseminen hyvin riittää opintojakson läpäisemiseen arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttamiseksi on opiskelijan osattava myös täydentävän tietämyksen asioita. Arvosana 5 edellyttää, että täydentävän tietämyksen asioita osataan hyvin. Ydinaineksen puutteellisen hallitseminen riittää arvosanoihin 1 ja 2 riippuen puutteiden määrästä.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Muu verkkomateriaali   Laboratoriotyöohjeet         Jaetaan opiskelijoille sähköisesti   Ei   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
ELT-20100 Analogiaelektroniikka Pakollinen    
FYS-1010 Fysiikan työt I Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
ELT-20100 ja FYS-1010 ovat pakollisia esitietoja Elektroniikan toteutuskerralle. Elektroniikan aineopintojen muita opintojaksoja suositellaan suoritettavaksi samanaikaisesti Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan työkurssin Elektroniikan toteutuskerran kanssa. Tietoliikennetekniikan toteutuskerran esitietoina ovat signaalinkäsittelyn ja tietoliikennetekniikan koulutusohjelman perusopinnot sekä valituista töistä riippuen alueen aineopintotasoisia kursseja.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-21110 Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan työkurssi, 5-10 op ELT-41100 Tietoliikenne-elektroniikan työkurssi, 4-6 op  
ELT-21110 Elektroniikan ja tietoliikennetekniikan työkurssi, 5-10 op ELT-21100 Elektroniikan työkurssi, 5 op  

Päivittäjä: Laine Katja, 06.06.2017