ELT-20100 Analogiaelektroniikka, 4 op
Analog Electronics

Lisätiedot

Opintojaksolla on lukuvuonna 2016-2017 kaksi täysin rinnakkaista toteutuskertaa. Opiskelija voi ilmoittautua kummalle tahansa. Jos molemmat toteutuskerrat ovat täynnä, ottakaa yhteyttä Erja Sipilään. Opintojaksolla on käytössä Moodle. Moodle-sivujen www-osoite löytyy toteutuskerran kohdalta.

Vastuuhenkilö

Erja Sipilä

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
ELT-20100 2016-01 1 Erja Sipilä
Kurssin arvosana määräytyy tuntitehtävien, tentin sekä harjoituksista kerättävien porkkanapisteiden perusteella. Tarkemmat arvosanan määräytymisperiaatteet ilmoitetaan kurssin ensimmäisellä oppitunnilla.
ELT-20100 2016-02 1 Erja Sipilä
Kurssin arvosana määräytyy tuntitehtävien, tentin sekä harjoituksista kerättävien porkkanapisteiden perusteella. Tarkemmat arvosanan määräytymisperiaatteet ilmoitetaan kurssin ensimmäisellä oppitunnilla.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa elektroniikkajärjestelmän eri osat. Hän osaa määritellä analogiaelektroniikassa tarvittavien tavallisten peruskomponenttien (passiivikomponentit, diodi, bjt, mosfet, jfet ja ideaalinen operaatiovahvistin) eri tyypit ja niiden toimintaperiaatteet. Hän osaa soveltaa, eli käyttää ja mitoittaa, niitä yksinkertaisissa piirikytkennöissä. Opiskelija kykenee analysoimaan yksinkertaisia vahvistinkytkentöjä. Opiskelija osaa käyttää elektroniikan perusmittalaitteita (myDAQia), hän osaa mitata jännitteitä ja virtoja piirikytkennästä. Opintojakson aikana opiskelija oppii käyttämään piirisimulointiohjelman perustyökaluja. Opiskelija osaa kertoa perusasioita vahvistintyypeistä.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vahvistin: peruskäsitteet (jännite-, virta- ja tehovahvistus, taajuusvaste) ja toiminta. Eri peruskomponenteilla (operaatiovahvistin, FET, BJT) toteutetut vahvistimet. Vahvistimien mittaus ja simulointi. Vahvistinluokat, kohina ja särö.     
2. Ideaalinen operaatiovahvistin: yksinkertaisten operaatiovahvistinkytkentöjen toiminta (esim. differentiaalivahvistin, invertoiva ja ei-invertoiva operaatiovahvistin).   Integraattori, derivaattori, operaatiovahvistimen epäideaalisuuksia  Operaatiovahvistimen sisäiset kytkennät 
3. Pn-diodi: rakenne ja toiminta. Zenerdiodin rakenne ja toiminta sekä käyttö zenerjännitevakavoijana. Pn-diodeilla toteutettujen peruskytkentöjen toiminta.  Muut diodityypit    
4. Transistorit (BJT:t ja FETit): Eri tyyppiset transistorit, niiden rakenne ja toiminta. Transistoreilla toteutettujen vahvistimien toiminta ja peruskäsitteet (toimintasuora- ja piste, kytkentä- ja ohituskondensaattori). Darlingtonkytkentä, vuorovaihekytkentä.  Transistoreilla toteutetut monimutkaisemmat vahvistimet (esim. differentiaalivahvistin, vakiovirtalähteet, kaskadivahvistin, jänniteregulaattori).    

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kurssin arvosana määräytyy tuntitehtävien, tentin sekä harjoituksista kerättävien porkkanapisteiden perusteella. Tarkemmat arvosanan määräytymisperiaatteet ilmoitetaan kurssin ensimmäisellä oppitunnilla. Hallittuaan ydinaineksen hyvin on opiskelijalla mahdollisuus suorittaa kurssi arvosanalla 3. Arvosanan 4 saavuttaakseen opiskelijan on osattava myös täydentävän tietämyksen sarakkeen asioita. Arvosanaan 5 on mahdollisuus, jos täydentävän tietämyksen sarake osataan hyvin. Jos ydinaineksessa on vähäisiä puutteita, on opiskelijalla mahdollisuus arvosanaan 1 tai 2 riippuen puutteiden määrästä. Jos ydiaineksen hallinnassa on huomattavia puutteita, ei opiskelija läpäise kurssia.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Electronics A Systems Approach   Neil Storey   0-13-129396-6     3rd ed.   Kyllä   
Kirja   Electronics A Systems Approach   Neil Storey   987-0-273-71918-2     4th Edition. Jompi kumpi kirjan painoksista (3. tai 4.) riittää, molempia ei tarvita.   Kyllä   
Luentokalvot           Luentokalvot tulevat saataville kurssin Moodle-sivuilla. Niitä täydennetään luennoilla.   Kyllä   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
DEE-11000 Piirianalyysi Pakollinen    
ELT-10001 Signaalit ja mittaaminen Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Piirianalyysikurssia voi suorittaa myös samaan aikaan tämän kurssin kanssa tarvittaessa. Esitietovaatimuskurssien asiat opiskelija voi olla oppinut muuallakin, kuin esitiedoissa olevilla kursseilla.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ELT-20100 Analogiaelektroniikka, 4 op ELE-1020 Elektroniikan perusteet II, 6 op  
ELT-20100 Analogiaelektroniikka, 4 op ELT-20000 Elektroniikan perusteet II, 6 op  

Päivittäjä: Laine Katja, 11.04.2016