Harjoitusvideoita äänenhuoltoon

Ääni on tärkeä työkalu monelle yliopistotyöntekijälle. Siihen on hyvä tutustua ja huolehtia siitä, että se kestää ja kantaa. Yliopistonlehtori Tiina Syrjä Nätyltä eli Teatterityön tutkinto-ohjelmasta on tehnyt neljä harjoitusvideota äänesi hyvinvoinnin ja harjoittamisen tueksi.

Kaksi videoista sisältää varsinaista äänen harjoittamista: toinen Lax Vox -resonaattoriputkella tehtävän harjoituksen ja toinen äänen resonanssiharjoituksia. Kumpaakin voit käyttää myös äänen lämmittelyyn. Kaksi muuta videota sisältävät yläkehon lämmittelyä ja leuan rentoutusta; näitä voit käyttää esimerkiksi ennen varsinaisia ääniharjoituksia.

Jos äänesi on rasittunut, muista antaa äänellesi myös lepoa eli hiljaisuutta. Lax Vox -harjoittelu sopii myös äänen kuntouttamiseen, kunhan muistat tehdä kevyesti ja vain vähän (pari minuuttia) kerrallaan. Äänen lämmittelyssä on myös aina hyvä aloittaa pehmeällä, paineettomalla äännöllä ja vasta sitten, kun tuntuu, että ääni alkaa tulla helposti, siirtyä voimakkaampaan äänenkäyttöön.

Videot on tarkoitettu Tampereen korkeakouluyhteisön henkilöstön käyttöön, kirjautuminen TUNI-tunnuksella.

Ääniharjoitus Lax Vox -putken avulla (kesto 4,53 min)

Ääniharjoituksia (kesto 18,07 min)

Kehon lämmittelyä (kesto 13,41 min)

Leuan rentoutus (kesto 14,28 min)

Linkit tarkistettu 15.9.2023