Vapaasti valittavat opinnot-sivun pääkuva, jossa teksti "Mitä opiskelisin?"

Vapaasti valittavien opintojen tietopankki

Tutkintoihin kuuluu vaihteleva määrä vapaasti valittavia opintoja. Opiskelijat voivat valita näitä opintoja tutkinto-ohjelmien tarjoamista opintokokonaisuuksista tai erilaisista teemakokonaisuuksista. Tampereen yliopistossa on poikkeuksellisen runsaasti valinnanvaraa: monitieteellisen yliopiston opiskelumahdollisuuksien ohella voit hyödyntää myös TAMKin tarjontaa, muiden suomalaisten korkeakoulujen tai muiden tahojen opintotarjontaa. Tutustu tarjontaan ja laajenna osaamistasi!

Vapaasti valittavat opinnot Tampereen yliopistossa

Värillinen laatikko, jossa teksti "Informaatioteknologia ja viestintä"

ITC-tiedekunnassa pääset opiskelemaan vapaasti mm. kieliä, matematiikkaa ja tilastotieteitä, tietojenkäsittelytieteitä, fysiikkaa ja viestintää.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Johtaminen ja talous"

Kauppa- ja hallintotieteiden sekä politiikan tutkimuksen opintoja on vapaasti valittavina MAB-tiedekunnassa. Niiden lisäksi on myös eri tutkinto-ohjelmista ammentavia monitieteisiä kokonaisuuksia.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Kasvatustieteet ja kulttuuri"

EDUn tarjonta kattaa kasvatustieteiden perus-, aine- ja syventäviä opintoja sekä aineenopettajan pedagogiset opinnot, jotka vaativat erillisen opinto-oikeuden.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Lääketiede ja terveysteknologia"

Biolääketiedettä vai bioteknologiaa? Näitä tarjoaa vapaasti opiskeltaviksi MET.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Rakennettu ympäristö"

BEN-tiedekunnan tarjonnasta löytyy esimerkiksi rakennustekniikan, logistiikan sekä tulevaisuudentutkimuksen opintoja.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Tekniikka ja luonnontieteet"

Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta (ENS) tarjoaa useita vähintään 20 op vapaasti valittavia kokonaisuuksia aineopintotasolla. Lisäksi syventäviä opintoja voi suorittaa teollisuustaloudessa ja turvallisuustekniikassa.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Yhteiskuntatieteet"

SOCin vapaasti valittavien opintojen tarjonta on hyvin laaja. Opiskelumahdollisuuksia on erillisissä temaattisissa kokonaisuuksissa (esim. North American Studies) sekä tutkinto-ohjelmissa (filosofia, historia, kansanterveystiede, kirjallisuustiede, logopedia, psykologia, sosiaalityö ja yhteiskuntatutkimus). Lisäksi SOC tarjoaa opetettavien aineiden opintoja.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Kielikeskus"

Kieliä, kieliä vai kieliä? Niitä löytyy kielikeskukselta, jossa sanavarastoaan voi laajentaa useissa kielissä, eri taitotasoilla.
Värillinen laatikko, jossa teksti "Y-kampus"

Y-kampus tarjoaa yrittäjyyteen ja liiketoimintaan liittyviä opintoja kaikille kiinnostuneille.

Vaihtoehtoja vapaasti valittaviin opintoihin Tampereen yliopiston ulkopuolella

Kuva, jossa ylätunniste "Ristiinopiskelu"

TUNI-ristiinopiskelupalvelun kautta Tampereen yliopiston opiskelijan on mahdollista valita opintoja myös TAMKin tarjonnasta.
Kuva, jossa tekstitunniste "Joo-opinnot"

JOO-järjestelmä mahdollistaa myös muiden korkeakoulujen tarjonnan hyödyntämisen. Opintoihin hyväksyminen vaatii puoltoa kotikorkeakoulusta.
Kuva, jossa ylhäällä tekstitunniste "verkosto-opinnot"

Kiinnostaako perehtyminen Aasiaan, osuustoimintaan tai vaikkapa nuorisotutkimukseen? Näitä ja monia muita vaihtoehtoja tarjoavat verkosto-opinnot.

Ajankohtaista valinnoista

Värillinen laatikko, jossa teksti "opintosuunnistus"

Opintosuunnistus

Opintosuunnistus on kerran vuodessa kahdella kampuksella järjestettävä tapahtuma, jossa opiskelijat saavat tietoa vapaasti valittavia opintoja koskevien pohdintojensa tueksi. Paikalla on tiedekuntien ja tutkinto-ohjelmien edustajia sekä myös muita toimijoita kertomassa opiskelumahdollisuuksista ja vastailemassa opiskelijoiden kysymyksiin. Tapahtuma järjestetään yleensä perättäisinä päivinä Hervannan kampuksella ja Keskustakampuksella. Tapahtuma järjestetään seuraavan kerran Hervannan kampuksella 23.3.2021 ja Keskustakampuksella 24.3.2021.

 

Kuvalaatikko, jossa teksti "Valinnoilla on väliä"

Valintojen tueksi

Vapaasti valittavien opintojen valitseminen osaksi omia tutkinto-opintoja on tärkeä päätös. Siksi on hyvä pohjustaa valintojaan eri näkökulmista hankkimalla riittävästi tietoa.

Tutustu valintoja pohtiessasi esimerkiksi opintopsykologin puheenvuoroon ja alumnihaastatteluihin. Alumnit kertovat mm. siitä, miltä pohjalta he tekivät yliopisto-opintojensa aikana sivuaine- tai valinnaisten opintojen valintoja ja miten nämä valinnat ovat vaikuttaneet myöhemmin työelämässä eslimerkiksi uravalintoihin.

Sivulle tullaan myöhemmin linkittämään myös muita aiheeseen liittyviä puheevuoroja ja tietolähteitä.