Gastroenterologian erikoislääkärikoulutus, 0– op
- Kuvaus
- Sisältö
Koulutus jakaantuu 9 kk terveyskeskuspalveluun, 2 v 3 kk runkokoulutukseen ja 3 v eriytyvään koulutukseen. Lisäksi on suoritettava teoreettinen kurssimuotoinen koulutus, säteilyturvallisuuskoulutus, moniammatilliset johtamisopinnot ja valtakunnallinen tentti.
Gastroenterologien koulutuksen tulee soveltuvin osin täyttää European Union Medical Specialities Gastroenterology section/European Board of Gastroenterologyn (EUMS/EBG) antamien suositusten vähimmäisvaatimukset. Tampereen yliopisto on EBG:n hyväksymä koulutuspaikka: erikoistuva voi saatuaan gastroenterologin pätevyyden anoa EBG:ltä Eurodiplomia, minkä tarkoitus on helpottaa Suomessa koulutetun gastroenterologin hakeutumista töihin EU-maissa.
Koulutuksen saatuaan gastroenterologin tulee
- hallita tavanomaisten endoskopiatutkimusten tekniikka ja niissä tavattaviin löydöksiin liittyvä diagnostiikka ja hoito
- osata tavalliset endoskopioihin liittyvät toimenpiteet
- omata riittävät teoreettiset ja käytännön tiedot gastrointestinaalikanavan, haiman, sappiteiden ja maksasairauksien etiologiasta, patogeneesista, kliinisestä kuvasta ja hoidosta, seurannasta ja ennusteesta
- tuntea perustiedot mainittujen elinten sairauksien diagnostiikkaan käytettävistä laboratorio- ja kuvantamismenetelmistä
- olla perillä alueen sairauksien hoitoon liittyvistä eettisistä ja terveystaloudellisista näkökohdista.