Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2019–2020) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2019–2020
ITMS14

Asiakirjahallinta, 5 op

Tampereen yliopisto

Asiakirjahallinta (Essee), suomi

Tyyppi
Itsenäinen työskentely
Opetuskieli
suomi
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Asiakirjahallinta, Essee

Kirjallinen työ (suomi)
1.8.2019 – 31.7.2020
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2019–20.10.2019)
Aktiivinen periodissa 2 (21.10.2019–31.12.2019)
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2020–1.3.2020)
Aktiivinen periodissa 4 (2.3.2020–31.5.2020)
Aktiivinen periodissa 5 (1.6.2020–31.7.2020)

Tutkielmaessee

Kirjallisuuden pohjalta laaditaan tutkielmaessee, joka on kirjallisuuden pohjalta laadittava harjoitustutkielma. Tutkielmaesseessä muotoillaan opettajan ohjauksella tai itsenäisesti tutkimustehtävä, toisin sanoen kysymys johon vastataan tai johon liittyvää tämänhetkistä tietämystä analysoidaan kirjallisuuden pohjalta. Tuloksena on pohdiskeleva, kokoava kirjallinen esitys rajatusta aiheesta tai kysymyksestä, ei esimerkiksi yksittäisestä kirjasta. Tutkielmaesseen tarkoitus on harjoitella tekstin analyyttistä ja kriittistä lukemista ja vertailevan yhteenvedon tuottamista. Esseessä voidaan lisäksi tuoda esille perustellusti kirjoittajan omia mielipiteitä ja muuta aineistoa.

Kirjoitusohjeita

Kirjoitelmaan merkitään työn otsikko, tekijän nimi ja opiskelijanumero, päiväys, opintojakso sekä suorituksen laajuus opintopisteinä.

Hyvällä kirjoitelmalla on selkeä ja tarkoituksenmukainen rakenne. Tieteellisessä kirjoittamisessa tyypillinen tutkielman rakenne on sellainen, että ensin esitetään tutkimuskysymys tai ongelma ja lopussa annetaan vastauksia tai ratkaisuja asetettuun kysymykseen. Lyhyissäkin kirjoitelmissa on hyvä olla johdanto, jossa tiiviissä muodossa johdatetaan lukija esseen teemaan ja kirjoittajan valitsemaan näkökulmaan. Varsinkin pitkä essee on syytä jakaa muutamaan osakokonaisuuteen. Tällöin on kiinnitettävä huomiota siihen, että teksti etenee luvuittain ja kappaleittain sujuvasti. Ilmiöitä tai johtopäätöksiä voi havainnollistaa esimerkein, mutta ei kuitenkaan tuhlaillen. Esseen lopussa voi esittää yhteenvedon omista ja/tai muiden tekemistä johtopäätöksistä. Lopetus on erityinen paikka osoittaa oman ajattelun laatu ja omaperäisyys.

Lähdeviitteet merkitään tieteellisen käytännön mukaisesti, esimerkiksi noudattaen kandidaatintutkielmaa varten annettuja ohjeita.

Esseen pituus ja opintosuorituksen laajuus

Esseen pituus on 15 – 20 sivua kakkosrivivälillä. Voit valita teemat itse. Niitä voi esseessä olla enintään kolme, mieluummin vain yksi tai kaksi. Kirjallisuuspaketti kattaa laajan alueen ja sen sisällä on valinnan varaa. Siksi tässä ei anneta yleisiä ehdotuksia esseen teemoiksi, mutta kun olet valinnut käyttämäsi teokset, voit kysyä
opettajalta ehdotuksia.

Esseen loppuun laitetaan oma kokoava pohdinta opintojakson annista, omasta oppimisesta ja opintojakson kirjallisuudesta. Pohdintaosuus on pakollinen. Lähetä essee opettajalle (pekka.henttonen@tuni.fi) sähköpostiliitteenä.