Marta Stokova: Kun alat puhua

25.8.2021

Teatterityön tutkinto-ohjelma Nätyn III vuosikurssi ESITTÄÄ
Marta Stokovan näytelmän
Kad tu sāksi runāt (Kun alat puhua)

Aika: Keskiviikko 25. ja torstai 26.8.2021
Paikka: Zirgu Pasts, Riika, Latvia

Tämänvuotinen vieraalla kielellä näyttelemisen projekti toteutuu latvian kielellä yhteistyössä Latvian Kulttuuriakatemian kanssa. Nätyn kolmas vuosikurssi on työstänyt dramaturgiopiskelija Marta Stokovan näytelmää Kad tu sāksi runāt (Kun alat puhua) kolmen ohjaajaopiskelijan johdolla. Esitys nähdään 25.8. ja 26.8. Kulttuuriakatemian Zirgu Pasts -näyttämöllä, ja se on tarkoitus tuoda Tampereelle Teatterimonttuun heti, kun koronarajoitukset sallivat.

Kun alat puhua on omalaatuinen näytelmä, joka kuvaa nykyihmisten yksinäisyyttä ja kohtaamattomuutta sekä yrityksiä ylittää ne. Teksti, joka sisältää myös paljon ironiaa ja huumoria, on monitasoista ja runsassanaista, mikä asettaa kieltä osaamattomalle vaikean mutta pedagogisesti erinomaisen haasteen. Inhimillisten olioiden rinnalla näytelmässä esiintyy muun muassa puita, eläimiksi uudesti syntyneitä ihmisiä sekä kalanmäti.

Latvian kielellä tehty esitys kuuluu kolmannen vuosikurssin opintojaksoon Vieras kieli näyttämöllä. Se on jatkoa Nätyllä vuodesta 1995 toteutetulle vieraalla kielellä näyttelemisen kurssille, jonka keskeisenä osaamistavoitteena on näyttelijän ruumiillisen ja -puheilmaisun syventäminen ja laajentaminen aiemmin tuntemattomalla kielellä työskentelyn kautta.

Jakso on toteutettu Norteas-verkoston ja Erasmus+-rahoituksen tuella.

Ohjaajat
Dana Avotina-Lace, Martins Kalita ja Kaiva Kumerova-Polarada

Näyttelijät
Henriikka Heiskanen, Esme Kaislakari, Aino Karlstedt, Kasperi Kola, Katriina Lilienkampf, Eero-Heikki Puustinen (Telepresent), Emmi Rantaoja, Vilma Sippola, Miika Suonperä, Lasse Viitamäki, Senna Vodzogbe

Tuottajaopiskelija
Līva Lilija Graņica

Projektipäällikkö/tuottaja
Zane Kreicberga

Ohjaavat opettajat
Pauliina Hulkko, Kārlis Krūmiņš, Tiina Syrjä