Tuhat filtteriä suomalaisten kasvoilla – Romy Räihälän yassify-meemit kommentoivat kauneusihanteiden mahdottomuutta

Romy Räihälä näkee meemikulttuurin tärkeänä osana demokratiaa. “Yassifioimalla” suomalaista kulttuuria hän pyrkii viihdyttämään ja herättämään ajatuksia yhteiskuntamme aina vain kärjistyvistä kauneusihanteista.

Jo 9 000 Instagram-seuraajaa keränneen Yassifyfinland-tilin takana on Helsingin Kalliossa asuva Romy Räihälä.

Räihälä muokkaa suomalaisten merkkihenkilöiden ja hahmojen kuvia Faceapp-puhelinsovelluksella, jonka tekoäly tekee kasvoista automaattisesti epäluonnollisen pitkäripsisiä ja pieninenäisiä.

– Se hauskuus ja kritiikki tulee siitä, että tekoäly sanoo sen olevan kaunista, kun kaikilla on pieni nenä ja isot huulet. Sitä ei pysty kritisoimaan, Räihälä kertoo.

Yassifiointi on ilmiö, joka polveutuu englannin kielen slangisanaan “yas”. Sana on omaksuttu internet-kieleen mustien ja latinotaustaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen alakulttuurista.

– Nyt kun ballroom- ja drag queen -kulttuurit ovat tulleet isosti valtavirtaan, tämä termi on monien muiden mukana omittu aika vahvasti, Räihälä avaa.

Meemit ovat Räihälän mukaan tärkeä osa sekä internet-kulttuuria että demokratiaa. Kuka tahansa voi perustaa meemitilin, ja saada sitä kautta äänensä kuuluviin. Meemien tekemiseen ei välttämättä vaadita sen suurempaa ajallista panostusta: Räihälän meemit syntyvät usein vaikkapa odotellessa elokuvan alkua tai raitiovaunun saapumista.

– Uskon ja pidän meemejä tosi oleellisena osana demokratiaa ja tulevaisuudessa varsinkin, kun elämämme sitoutuvat vielä tiukemmin kiinni sosiaaliseen mediaan ja internetiin.