Kati Lindberg on toiminut vapaaehtoisena vanhusten parissa jo 26 vuotta.

Kati Lindbergin valloittavat esiintymisasut ovat naurattaneet ikäihmisiä jo vuosikymmenien ajan — “Haluan tuoda iloa vanhusten elämään”

Vapaaehtoistyö Mummon Kammarissa on ollut osa Kati Lindbergin elämää jo 26 vuotta. Vanhukset ovat saaneet ihailla hänen mielikuvituksellisia asujaan juhlapyhinä ja merkkipäivinä.

Lindberg asettelee metsopehmolelua pienoismallin koivun latvaan.
Lindberg kokoaa Mummon Kammariin syksyisen koristeasetelman piristääkseen kävijöitä. Kuva: Helmi Lehtonen

Vanha seinäkello raksuttaa ja ilmassa leijuu huumaava kanelipullan tuoksu. Ikäihmisten kohtaamispaikka Mummon Kammarissa on vilinää, sillä päivän ensimmäiset tapahtumat ovat aluillaan.

Intohimoinen vapaaehtoistyöntekijä Kati Lindberg kokoaa metsäistä asetelmaa vaaleanpunaisen rollaattorin päälle. Asetelmassa istuvat Lindbergin omien vanhempien mukaan nimetyt nuket, Elsa-mummo ja Urho-pappa. Nuket ovat pullakahveilla nuotion ääressä.

Lindberg asettelee kahvipannua mummon ja papan käteen.
Valmis asetelma. Rollaattorin rekisterinumero on Mummon Kammari-1. Kuva: Emma Lillqvist

– Nämä ovat minusta ihanan lempeän näköisiä! Olen niin rakastanut tehdä näitä asetelmia, Lindberg hykertelee.

Lindbergin matka vapaaehtoistyöntekijänä Mummon Kammarilla alkoi 26 vuotta sitten. Kammari perustettiin vuonna 1989 osana Tampereen evankelisluterilaisen seurakunnan diakoniatyötä ja siellä järjestetään ikäihmisille monenlaista toimintaa käsityöpiireistä päiväkävelyihin.

Lähikuva syksyisestä pienosmalliasetelmasta, kuvassa marja- ja sieniämpäri, kahvipannu ja -kupit sekä korvapuusteja.
Elsa-mummolle ja Urho-papalle maistuu kotitekoinen pulla nuotion äärellä. Lindberg on tehnyt koristeet itse. Kuva: Emma Lillqvist

Rakkaat rooliasut ilahduttavat

Lindbergin toive on nuoresta asti ollut tuoda hymy vanhusten huulille. Vappuna 1997 hän toimi vapaaehtoisena Kaupin sairaalassa ja keksi keinon piristää potilaiden päivää.

– Olin hankkinut Peppi Pitkätossu -asun lapsenlapsiani varten, ja keksin pukeutua siihen sairaalavierailulle, Lindberg kertoo.

Siitä lähtien rooliasut ovat olleet osa Lindbergin vapaaehtoistyötä. Rooliasuissa esiintyminen on sijoittunut pääosin juhlapyhiin ja merkkipäiviin. Lindberg haluaa tarkentaa, että vaikka häikäiseviä asuja löytyy jo toistakymmentä, on niiden rooli hänelle vapaaehtoistyössä toissijainen.

– Kyllä se niin on, että ei sen väliä mitä tekee, kunhan sen tekee sydämellä.