Per Ashorn

Näin lahjoitat yliopistolle

Lahjoitettu euro kasvaa! Lähde mukaan tekemään tieteellisiä läpimurtoja ja uutta osaamista. Yliopistoilla on käynnistynyt 15.6.2020 valtion vastinrahaan oikeuttava lahjoituskeräys, keräysaika jatkuu 30.6.2022 asti. Valtio pääomittaa yliopistoja enintään 2,5-kertaisena vastinrahoituksena kerätyille yksityisille rahalahjoituksille. Jokainen lahjoittamasi euroa voi siis merkitä yliopistollemme 3,5 euroa.

Alle 850 euron lahjoitukset

Alle 850 euron lahjoituksen voit tehdä kätevästi verkossa täyttämällä lahjoituslomakkeen ja tekemällä maksun Paytrail-maksupalvelun kautta.

Tee verkkolahjoitus

Vähintään 850 euron lahjoitukset

Vähintään 850 euron lahjoitukset toivomme tilisiirtona lahjoitustileillemme. Lahjoitusvähennyksen voi saada henkilöverotuksessa ja yhteisöverotuksessa, kun lahjoitukset yliopistolle ovat vuoden aikana 850 euroa tai enemmän.

FI24 1782 3000 0144 94, NDEAFIHH
FI35 8214 5710 0216 21, DABAFIHH
FI26 5730 0820 8699 45, OKOYFIHH

Saaja: Tampereen korkeakoulusäätiö sr

Viestikenttään toivomme seuraavat tiedot: lahjoittajan nimi ja yhteystieto. Huomioithan, että vähintään 850 euron lahjoituksesta tulee täyttää lahjakirja (pdf).

 

Kannata meitä -vastinrahakampanja

Vastinrahaan oikeuttavat lahjoitukset osoitetaan Tampereen yliopistolle yleisesti. Mikäli lahjoitus on 10 000 euroa tai enemmän, voit halutessasi tarkentaa kohdennusta lahjakirjalla koulutusaloillemme:

 • humanistiset tieteet
 • kasvatustieteet ja opettajankoulutus
 • kauppatieteet
 • luonnontieteet
 • lääketieteet
 • psykologia
 • taiteet, teatteri
 • tekniikka
 • terveystieteet
 • yhteiskuntatieteet

Lahjoitus oikeuttaa vastinrahaan, mikäli:

 • Osoitettu yliopiston toimintaan yleisesti ilman lahjan käyttötarkoitusta rajoittavia ehtoja
 • Vähintään 10 000 euron yksittäinen lahjoitus voidaan kuitenkin lahjakirjan määräyksellä kohdentaa yliopiston koulutusalalle
 • Lahjoittaja on yksityinen esimerkiksi yritys, järjestö tai yksityishenkilö.
 • Lahjoitus on vastikkeeton rahalahjoitus. Testamenttilahjoitus ei oikeuta valtion vastinrahaan.

Tarkemmat tiedot pääomituksesta löydät OKM:n tiedotteesta. Tutustu myös vastinrahakampanjan tarkempiin ehtoihin.

Kaikki lahjoituksia koskevat tiedot (lahjoittaja, määrä, kohdentaminen) ovat julkisuuslain (621/1999) perusteella julkisia. Lahjoittaja voi kieltää nimensä sekä lahjoituksen summan ja kohdennuksen näkymisen yliopiston viestinnässä. Lahjoittajan tiedot liitetään yliopiston sidosryhmärekisteriin ja Tampereen yliopisto raportoi vastinrahaan oikeuttavien lahjoitusten tiedot OKM:lle syksyllä 2022.

Ota yhteyttä!

Tarvitsetko neuvoja kohdentamisessa tai lahjoituksen tekemisessä? Tai harkitsetko merkkipäiväkeräyksen, muistolahjan tai testamenttilahjoituksen tekemistä yliopistolle? Autamme mielellämme lahjoitusasioissa.

 • Elina Suojanen-Laine, päällikkö, varainhankinta ja sidosryhmäsuhteet  050 5476171
 • Soile Harjala, projektipäällikkö 040 8490200
 • donations.tau [at] tuni.fi

Rahankeräyslupa

Tampereen yliopistona toimivalla Tampereen korkeakoulusäätiöllä sr. on rahankeräyslupa. Lahjoitettuja varoja käytetään yliopistolain 2§ mukaisen toiminnan tukemiseen. Lisäksi kerättyjä varoja voidaan käyttää yliopiston pääomittamiseen, josta saatavat tuotot käytetään myös yliopistolain 2 §:ssä tarkoitetuista tehtävistä huolehtimiseen.

Luvan myöntäjä ja ajankohta: Poliisihallitus, 15.5.2020
Luvan numero: RA/2020/566
Lupa on voimassa toistaiseksi.

Lahjoittamalla yliopistolle olet mukana luomassa tieteellisiä läpimurtoja ja uutta osaamista

Lisätietoa lahjoittajalle

Hyödynnä verovähennysoikeudet

Lahjoitusvähennyksen voi saada henkilöverotuksessa ja yhteisöverotuksessa, kun lahjoitukset yliopistolle ovat vuoden aikana 850 euroa tai enemmän. Tämä voi koostua useammasta lahjoituksesta esimerkiksi 400 euroa keväällä ja 450 euroa syksyllä.

Yhteisö voi vähentää tulostaan vähintään 850 euron ja enintään 250 000 euron suuruisen rahalahjoituksen julkista rahoitusta saavalle yliopistolle. Verohallinnon sivuilta löytyvät yhteisöjen vähennysoikeuteen liittyvät tarkemmat soveltamisohjeetTuloverolaki 57 §.

Luonnollinen henkilö ja kuolinpesä voivat vähentää puhtaasta ansiotulostaan vähintään 850 euron ja enintään 500.000 euron suuruisen rahalahjoituksen, joka on tehty tiedettä tai taidetta edistävään tarkoitukseen. Verohallinnon sivuilta löytyvät henkilöverotuksen vähennysoikeuteen liittyvät tarkemmat soveltamisohjeetTuloverolaki 98 a §.

Varainhankinnan periaatteet ja varallisuudenhoito

Tampereen yliopistolla ja Tampereen ammattikorkeakoululla on yhteiset varainhankinnan periaatteet, joissa täsmennetään mm. varainhankinnan eettisiä lähtökohtia sekä lahjoitusten hyväksymisen ja käytön menettelytapoja.

Nykyiset lahjoittajamme vuosien ajalta ovat luoneet pohjan uuden yliopistomme menestykselle. Yliopiston säätiöpääoma sekä lahjoitusvarat mahdollistavat uusien tutkimusavausten tekemisen sekä antavat pitkäjänteistä tukea koulutukselle. Tampereen yliopiston hallitus päättää vuosittain lahjoitusvarojen pääoman tuoton ja pääoman käytön määrästä. Rahastojen käytön kohdentamisesta päättää yliopiston rehtori.

Tampereen yliopisto sijoittaa pääomiaan harkiten ja vastuullisesti. Vastuullisuusnäkökulmat eli ympäristön, sosiaalisen vastuun ja hyvän hallintotavan näkökulmat (ESG) huomioidaan kaikissa yliopiston sijoituksissa. Tutustu yliopiston varallisuudenhoitoon.