Hyppää pääsisältöön

”Se tuli kyllä ihan kuin tilauksesta” – kokemuksia tutkinnon suorittamisesta polkuopintojen kautta

Julkaistu 28.7.2021
,
päivitetty 30.7.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Minna Peltomaa haki polkuopintojen kautta tradenomitutkintoon, kun hänestä tuntui, ettei työelämässä päässyt enää etenemään ilman korkeakoulututkintoa.

Lukiosta valmistuttuaan Minna Peltomaa haki korkeakouluun ja opiskeli vuoden verran teknillisessä yliopistossa. Tuolloin työelämä ja säännölliset tulot kuitenkin houkuttelivat ja veivät mennessään, jonka vuoksi Minna lopetti yliopisto-opintonsa. Työn ohessa hän luki itsensä oppisopimuksella merkonomiksi. Vuosia myöhemmin esimies kannusti Minnaa laittamaan hakupaperit sisään tradenomiopintoihin, kun hän oli miettinyt jatkokouluttautumista.

-Hain TAMKin tradenomiopintoihin, mutta en esteen vuoksi päässytkään pääsykokeisiin. Ajattelin, että no se siitä sitten, ehkä minun ei kuulu mennä opiskelemaan, Minna kertoo.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Minnan sähköpostiin kilahti viesti Tampereen ammattikorkeakoulusta. Vaille opiskelupaikkaa jääneille tarjottiin avoimen AMKin myyntitradenomi-ryhmää, jonka kautta opiskelijoiden oli mahdollista päästä myyntitradenomitutkintoon. Minna innostui heti ajatuksesta.

-Se tuli kyllä ihan kuin tilauksesta, hän naurahtaa.

Myyntiosaamiseen painottuvassa tradenomikoulutuksessa opiskelijat oppivat kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaa digitaalisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä erityisesti myyntityön näkökulmasta. Koulutus antaa hyvät edellytykset asiantuntija- ja esimiestehtäviin sekä yrittäjyyteen muuttuvissa liiketoimintaympäristöissä. 

Sopiva tie tutkintoon

Nimenomaan merkonomeille suunnatut polkuopinnot olivat Minnalle juuri sopiva reitti myyntitradenomitutkintoon. Hän oli lykännyt opiskelua, koska ajatus 3,5 vuotta kestävästä koulutuksesta oli tuntunut liian pitkältä. Polkuopintojen avulla hän sai kuitenkin lyhennettyä koulutuksen kestoa, sillä tutkintoon päästessä opiskelijoiden oli mahdollista hyväksilukea ensimmäisen vuoden opintoja aikaisemmin suoritetun merkonomitutkinnon ansiosta.

Opiskelijoiden tuli ensimmäisenä vuonna suorittaa tietty määrä opintopisteitä voidakseen hakea ja saada tutkinto-oikeuden.

-Olihan se erilaista, kun ei ollut pitkään aikaan opiskellut ja oli vielä täysipäiväisesti töissä samaan aikaan, Minna kertoo.

Ensimmäisten lähipäivien aikana käytiin läpi vuoden kaikki tulevat tehtävät ja suoritukset.

-Kyllä siinä hetkellisesti tuli paineita, mutta tein Excel-taulukon suoritettavista tehtävistä ja se auttoi jäsentelemään opintoja. Sitten menin vain tehtävä kerrallaan eteenpäin. Näin jälkeenpäin ajateltuna, eihän se ollut temppu eikä mikään, Minna toteaa.

Polkuopinnoista tutkintoon siirtyminen tapahtui sujuvasti, kun opintopisteitä oli suoritettuna tarpeeksi. Merkonomiopinnot hyväksiluettiin vasta tutkintoon siirryttäessä erillisellä tentillä.

-Se ei ollut mikään aivan helppo nakki, ja siihen kannattaa ehdottomasti valmistautua, Minna neuvoo.

Monimuoto-opiskelu mahdollisti nopean valmistumisen täysipäiväisen työn ohella

Minna suoritti opinnot ollessaan täysipäiväisesti töissä ja valmistui myös tavoiteaikaa nopeammin hyvien arvosanojen kera. Monimuoto-opiskelu mahdollisti työn ja opiskelun tasapainottelun ja Minna kokeekin kaiken sujuneen oikein hyvin. CampusOnlinen verkkokurssit mahdollistivat sujuvan etäopiskelun ja oman lukujärjestyksen vapaamman suunnittelun. Myös mahdollisuus opiskella kesäisin vauhditti valmistumista.

-Kun lähipäivien aikana käytiin tulevat tehtävät läpi, loin jo silloin kullekin tehtävälle raporttipohjan ja otsikot. Näin minulla oli jotain konkreettista, mihin ruveta kirjoittamaan. Tämä madalsi kynnystä aloittaa tehtävät, kun ne aikanaan tulivat ajankohtaiseksi, Minna vinkkaa.

Opiskelujen aikana opittiin myös paljon tiimityöskentelytaitoja.

-Ryhmätöitä oli paljon ja siihen kannattaa varautua. Koska olimme kaikki täyspäiväisesti töissä, oli aikataulujen sovittaminen yhteen välillä hieman haastavaa. Tämä kuitenkin kehitti todella paljon vuorovaikutustaitoja, jotka ovat hyvin tärkeitä työelämässä, Minna avaa.

Polkuopintojen aikana Minna vaihtoi myös työtehtäviä. Tuleva tradenomintutkinto hyödytti myös tässä.

-Ei siitä ainakaan haittaa ollut, että olin opiskelemassa tradenomiksi, Minna naurahtaa.

Minnalla on tarkoitus jatkaa YAMK-tutkintoon. Hän kokee sen käytännönläheisemmäksi kuin maisterin tutkinnon ja ajattelee siitä olevan oikeaa hyötyä työelämään. Ennen YAMK-tutkintoon hakemista opiskelijoiden pitää kuitenkin kerätä työkokemusta kahden vuoden ajan.

-Sillä välin otan varmaan avoimesta kursseja ja kerään opintopisteitä valmiiksi, Minna toteaa.

Teksti: Annika Seppälä

Kuva: Minna Peltomaa