Hyppää pääsisältöön

Opiskelusta elinvoimaa

Julkaistu 10.6.2020
,
päivitetty 7.6.2021
Tampereen yliopisto
Avoimen opiskelija keskustakampuksen edessä kuvattuna
36-vuotias Tommi Mäkinen on suorittanut satoja opintopisteitä ja täydentänyt opetettavien aineidensa valikoimaa Tampereen yliopiston avoimen yliopiston kautta.

Filosofian maisteriksi vuonna 2011 valmistuneen Tommi Mäkisen jäädessä työttömäksi aineenopettajan roolistaan hän halusi käyttää aikansa ammattitaitonsa kehittämiseen. Mäkinen hakeutui opiskelemaan Tampereen yliopiston avoimen yliopiston kautta historiaa ja yhteiskuntaoppia tavoitteenaan saada kokonaisuudesta aineenopettajan pätevyys.

Pääaineeni oli englanti, ja halusin saada pätevyyden opettaa sisältöaineita kahdella kielellä, Mäkinen kertaa.

Alussa opiskelutekniikka oli hakusessa ja arvosanat eivät olleet huimaavia, mutta opintojen edetessä Mäkinen oppi lisää ja kehittyi. Oppimisen nälkä kasvoi, ja hän valitsi laajasta tarjonnasta lisää suoritettavaa: historian lisäksi opintoihin valikoitui elämänkatsomustieto ja filosofia.

Lopulta avoimen yliopiston erikoissuunnittelija Ismo Isopoussu vielä ehdotti, että psykologia näyttää puuttuvan, joten suoritin siitäkin muun muassa perusopinnot, Mäkinen nauraa.

Satoja opintopisteitä taskussa

Yhteensä Tommi Mäkinen on reilun kolmen vuoden aikana suorittanut 240 opintopistettä, ja opiskelu jatkuu edelleen. Mäkisellä on tällä hetkellä avoimen yliopiston väyläopintojen kautta haussa tutkinnonsuorittamisoikeus historian tutkinto-ohjelmaan.  

Sain voimakkaan oppimiselämyksen ja ymmärryksen siitä, kuinka opintoni ja osaamiseni täydentävät toisiaan, Mäkinen iloitsee.

Mäkinen kiittelee avoimen yliopiston järjestelyjä ja yliopiston toimintaa yleisesti. Hän kannustaa olemaan opiskelijapalveluihin ja vastuuopettajaan rohkeasti yhteydessä ajoissa ja käymään keskustelua käytännön järjestelyistä; ratkaisu löytyy aina. Myös vastuuopettajien ammattitaito ja asiantuntemus saa Mäkiseltä kiitosta. Opettajat ja luennoitsijat ovat asialleen omistautuneita ammattilaisia, ja oman opetuskokemuksensa myötä Mäkinen tietää, mistä puhuu.  

Opetin itse useita vuosia, ja oli hieno tunne istahtaa jonkun toisen suunnittelemalle ja toteuttamalle luennolle, Mäkinen nauraa.

Avoimen yliopiston kautta omalle polulle

Työn ja opiskelun yhdistäminen ei kuitenkaan aina ole ollut helppoa. Mäkinen oli osittain opintojensa aikana myös työelämässä, ja silloin opinnot sujuivat lähinnä voimakkaan tahtotilan avulla.

Jokaisen on löydettävä oma tahtinsa suorittaa opintoja. Itse suoritin parhaimmillaan noin sata opintopistettä vuodessa, mutta sitä en suosittele kenellekään, Mäkinen varoittaa.

Oman kompetenssin huomaaminen ja laajojen asiakokonaisuuksien hallinta kuuluvat tärkeimpiin oppeihin, joita Mäkinen opinnoistaan sai. Hän kannustaa kaikkia kokeilemaan opintoja avoimen yliopiston kautta, erityisesti jos oma ala on etsinnässä, tai haluaa kokeilla jotain uutta: jatkuva oppiminen tuo elinvoimaa. Tärkein vinkki, jonka Mäkinen muille opiskelijoille haluaa jakaa, on kuitenkin omien resurssien ymmärrys.  

Jos opiskelun takia on palamassa loppuun, häviää siitä nautinto ja hyöty hetkessä, hän varoittaa. Avoin yliopisto on kuitenkin vaivaton ja turvallinen väylä kokeilla omia siipiään, ja parhaimmassa tapauksessa löydät sen kautta sen, mitä haluat tehdä, Mäkinen kannustaa.

Lisätietoja avoimen yliopiston opinnoista löydät täältä. Tervetuloa löytämään oma polkusi!

Teksti: Anna Vättö
Kuva: Tommi Mäkinen