Hyppää pääsisältöön

Musiikki on väline, kun sanat loppuvat – yhteisömuusikon erikoistumiskoulutuksesta työkaluja hyvinvointiin

Julkaistu 27.8.2020
,
päivitetty 10.2.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
yhteisömuusikon erikoistumiskoulutus kuva.
Musiikilla on merkittävä voima, jota voi hyödyntää esimerkiksi vanhustyössä, erityislasten parissa, päihdetyössä tai vaikeista asioista puhuttaessa.

Hyvä olo ja tekemisen riemu on käsin kosketeltavaa, kun vuoden 2018 yhteisömuusikon erikoistumiskoulutuksen opiskelijat tapaavat koulutuksensa lähiopetuspäivänä TAMKissa. Joulukuussa valmistuva ryhmä koostuu värikkäästä joukosta ihmisiä, jotka tulevat erilaisista koulutus- ja musiikkitaustoista. Heitä kaikkia yhdistää halu käyttää musiikkia välineenä yhteiskunnalliseen hyvään.

– Haluan saada musiikista irti vielä jotain nykyistä suurempaa, kiteyttää teatterimuusikko Sanette. Jotain suurempaa on todella luvassa: musiikkiluokkarekka, mummumuskarit, poikkitaiteelliset työpajat – ideat musiikin hyödyntämiseen hyvinvoinnin lisäämiseksi sinkoilevat ilmassa, ja jokaisen toimivuuteen on helppo uskoa. Ryhmäläiset saavat voimaa toisistaan ja kehittävät ideoitaan yhdessä.

– On tuntunut tärkeältä kohdata täällä ihmisiä, jotka ajattelevat samalla tavoin, kertoo ammatikseen lasten parissa työskentelevä yhteisömuusikko-opiskelija Kata.

– Täällä ei tarvitse miettiä, uskaltaako olla oma itsensä: olemme alusta asti voineet olla rohkeasti sitä, mitä olemme, iloitsee myös opiskelijaksi heittäytynyt musiikinopettaja Sami.

Yksi  ryhmäläisistä  on Anna-Mari Yrjänä,  Sibelius-Akatemiasta valmistunut  musiikin  maisteri, jonka laajaan instrumenttirepertuaariin kuuluu muun muassa urut, piano ja cembalo. Anna-Mari toimii musiikkiopistossa lehtorina, ja hän hakeutui yhteisömuusikon erikoistumiskoulutukseen etsiessään uusia työkaluja tekemäänsä vanhustyöhön.

– On uskomatonta saada musiikin avulla yhteys ihmiseen, johon ei enää muuten saada mitään kontaktia, Anna-Mari kertoo. Kokemus on elämää suurempi.

Koulutukseen hakeutuvan ei tarvitse olla ammattimuusikko, vaan aktiivinen harrastuneisuus riittää. Vaikka omat vahvuudet olisivat aivan muualla, voi osaamisensa yhdistää musiikkiin. Vammaistyö, päihdetyö, vanhustyö, erityislasten kanssa toimiminen tai tyky-toiminta; musiikki on toimiva terapiaväline monella alalla. Yhteisömuusikon erikoistumiskoulutus voikin toimia ihanteellisena tapana sitoa oma harrastus ammattiinsa, löytää siihen tuore näkökulma tai jopa kokonaan uusia urapolkuja.

Nyky-yhteiskunnassa monialaisille yhteisömuusikoille on kasvava tarve - vain luovuus on rajana ideoitaessa musiikin mahdollisuuksia yhteiskunnallisen hädän torjumiseen.

– Musiikki mahdollistaa sisäisen kasvun ja eheytymisen, ja sen avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita, tiivistää tuleva yhteisömuusikko Mari.

Teksti: Anna Vättö.