Hyppää pääsisältöön

Mahdollisuus kehittää itseään

Julkaistu 30.9.2019
,
päivitetty 1.10.2019
Tampereen yliopisto
Hymyilevä Henna Koskimaki katsoo oikealle kuin tulevaisuuteen. Taustalla kaunis havupuumetsä.
Henna Koskimäki päätti pitää taukoa työarjestaan ja aloitti opinnot avoimessa yliopistossa.

Suunnittelija Henna Koskimäki työskentelee hektisessä projektitoimistoympäristössä Tampereen yliopiston toiminnanohjaus- ja suunnitteluyksikössä. Intensiivinen työ on sisäisten palvelujen kehittämistä sekä projektipäälliköiden tukemista.

Koskimäki opiskeli opintovapaan puitteissa kaksi erilaista avoimen yliopiston kokonaisuutta: organisaatiokäyttäytyminen sekä julkisten palvelujen johtaminen. Opintonsa hän aloitti jo maaliskuussa, vaikka opintovapaa ajoittui vasta huhti- ja toukokuulle. Joustava työaika ja työkavereiden tuki mahdollistivat luennoille osallistumisen helposti myös työssäoloaikana.

Työnantajan ja esimiesten ansiosta tämä oli hyvin helppoa järjestää, Koskimäki kiittelee.

Hänelle vaikeinta opiskelussa oli sietää työkavereille jäävää työkuormaa. Palavereihin teki mieli osallistua etänä, ja työstä oli aluksi vaikea irrottautua henkisesti. Opiskelu oli Koskimäelle kuitenkin paitsi taukoa työstä, myös tilaisuus kehittää itseään ja osaamistaan. Hän valitsi tietoisesti koulutuskokonaisuuksia, jotka ovat hyvin lähellä hänen omaa alaansa, mutta ei suoraan sen ydintä.

- Tällä tavalla saan uutta perspektiiviä omaan työhöni ja organisaatiooni sekä uutta ajateltavaa.

Opiskelu vaatii aikaa ja voimia, mutta uuden oppiminen myös antaa paljon. Urakka vaikutti alkuun isolta, mutta alan parhaat asiantuntijat ovat suunnitelleet kokonaisuuden pedagogisesti järkeväksi ja jakaneet sen helposti käsiteltäviin osiin.

- Opiskellessa kaiken saa valmiina. Opettajat ovat etsineet aiheesta ajankohtaisimman ja parhaan materiaalin, ja minä sain vain perehtyä siihen kaikessa rauhassa, Koskimäki kiittää.

Tampereen yliopiston työntekijöille avoimen yliopiston opinnot ovat ilmaisia, ja työn yhteydessä suoritettavia opintoja on yleisesti tarjolla runsaasti. Myös Henna Koskimäki suunnittelee lisäopintoja tulevaisuuteen.

- Kokemus oli niin hyvä, että haluaisin pitää opintovapaata joskus uudelleenkin. En tosin aivan lähitulevaisuudessa, nyt on hyvä taas keskittyä töihin, Koskimäki nauraa.

Tarkastele avoimen yliopiston opintotarjontaa ja valitse itsellesi sopivin tapa kehittää itseäsi!

Mikäli opiskelu täydennys- tai erikoistumiskoulutuksen muodossa kiinnostaa, tässä vinkkejä arjen sujuvuuteen!

  1. Päätä, mikä on sinulle tärkeää. Työuraa, perhettä, harrastuksia ja opintojajonglööratessa aivan joka asiassa ei ehdi olla täydellinen. Opintojakson alussa kannattaakin pysähtyä pohtimaan, mitä juuri sinä haluat saada siitä irti, ja keskittyä siihen.
  2. Suunnittele ajankäyttöäsi. Priorisoi kiirelistoilla korkealle ne asiat, jotka olet määrittänyt itsellesi tärkeiksi. Muista myös aikatauluttaa aikaa itsellesi – hyvä ruoka, ulkoilu ja liikunta auttavat tasapainottamaan arkea.
  3. Turvaa tukiverkostoon. Läheiset voivat olla oiva henkisen ja käytännöllisen tuen lähde opintoja suorittaessa. Moni myös löytää samoista teemoista kiinnostuneen ja samassa tilanteessa olevan vertaisryhmän muista koulutukseen osallistujista. Tärkeintä on, ettet jää mahdollisten huoliesi kanssa yksin, oli sitten kyse sähköisten opiskeluvälineiden käytöstä tai kotitöiden jaosta lähipäivänä.
  4. Muista, miksi opiskelet. Olet tullut koulutukseen vahvistamaan omaa ammatillista taitoasi ja identiteettiäsi. Jos opinnot muuttuvat suorittamiseksi, kannattaa välillä pysähtyä kirkastamaan mieleensä, miksi halusit alun perin mukaan näihin opintoihin.
  5. Hahmota opintosi pienissä paloissa. Esimerkiksi vuoden mittaisen kokonaisuuden ajatteleminen kerralla voi tuntua lamauttavalta. Sen sijaan viikko tai tehtävä kerrallaan opintoihin keskittyminen auttaa tarttumaan tekemiseen ja iloitsemaan pienistä välionnistumisista.
  6. Riittävän hyvä riittää. Ei kannata piiskata itseään suoriutumaan täydellisesti joka asiassa, vaan toisinaan on ihan sallittua mennä sieltä, missä rima on matalin. Priorisointi auttaa tässäkin; opinnoissa sinun osaamisellesi tärkeät kokonaisuudet voi suorittaa paremmin, ja vähemmän tärkeisiin suhtautua vähän rennommin.
  7. Muista nauttia! Uuden oppiminen on virkistävää ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.