Hyppää pääsisältöön

Juuni Pudas: Bioanalyytikon koulutus sopii monentyyppisille ihmisille

Julkaistu 20.11.2020
,
päivitetty 20.11.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
Opiskelija Juuni Pudas laboratoriossa
Juuni Pudas löysi bioanalyytikon tutkinto-ohjelman sattumalta, mutta on nyt erittäin tyytyväinen valintaansa. Vuoden 2020 bioanalyytikko-opiskelijaksi valitun Pudaksen kiinnostuksen kohteena on patologia.

”Mitä bioanalyytikko oikein tekee?”

Bioanalyytikoksi valmistuva Juuni Pudas löysi bioanalyytikon tutkinto-ohjelman lähes vahingossa, selaillessaan TAMKin nettisivuja. Bioanalyytikon ammatista hänellä ei ollut aikaisempaa tietoa.

– Toki terveysala kiinnosti minua, mutta mietin mikä olisi oma reittini. Bioanalyytikon ammatin kuvaus vaikutti hyvältä. Otin selvää, mitä bioanalyytikko oikein tekee ja kiinnostuin. Mietin silloin hakiessani, että tätä kannattaa ainakin yrittää.

Opintojen edetessä bioanalytiikka osoittautui oikeaksi valinnaksi. Käytännön harjoittelujen kautta alan monipuolisuus on auennut entistä selvemmin.  

– Opinnot ovat olleet tosi monipuolisia, luentojen lisäksi koulutukseemme sisältyy todella paljon erilaisia laboratoriotöitä.

Patologia kiinnostaa

Pudas on työskennellyt eri laboratorioissa näytteenottajana heti ensimmäisen näytteenottoharjoittelunsa jälkeen. Tällä hetkellä työpaikkana on Fimlab Laboratoriot Oy.

– Patologia on se osa-alue, mihin haluan eniten perehtyä. Patologiassa kiinnostavaa on se, että työ sisältää paljon käsillä tehtävää työtä.

Bioanalytiikan ala automatisoituu nopeasti. Patologia on Pudaksen mukaan sellainen alue, jolla saa tehdä paljon laboratoriotyötä itse.

– Patologia ei ehkä kaikille sovi, mutta itse pidän tästä alueesta tosi paljon.


Valmistumisensa jälkeen Pudas toivoo ensisijaisesti saavansa tehdä alan töitä. Bioanalyytikon AMK-tutkinto on Pudaksen mielestä myös erittäin hyvä pohja jatko-opintoja ajatellen. Se, hakeutuuko hän itse jatko-opintoihin, selviää tulevien vuosien myötä.

Koulutus sopii monille

Kiinnostus luonnontieteisiin hyödyttää alan opinnoissa. Opinnoissa vaaditaan tarkkuutta, koska työn laatu on monesti tekijästä kiinni. Bioanalyytikon ammatti on monipuolinen, sillä valmistuttuaan voi työskennellä monilla erikoisalueilla. Sen vuoksi ala sopiikin erilaisille ihmisille.

– Mikäli on kiinnostunut sairaalamaailmasta, mutta ei välttämättä halua hoitopuolelle, niin tämä ala voi sopia. Työssä vaaditaan pikkutarkkuutta, osittain aika näpertelyäkin. Riippuu tosin alasta, jolle suuntautuu, koska vaihtoehtoja ja erilaisia työpaikkoja on niin paljon.

Vuoden 2020 Bioanalyytikko-opiskelija

Bioanalyytikkoliitto valitsi Juuni Pudaksen helmikuussa vuoden bioanalyytikko-opiskelijaksi. Perusteet valinnalle olivat Pudaksen kiitettävä opintomenestys, työskentely alan töissä jo opiskeluaikana sekä aktiivisuus Bioanalyytikkoliiton opiskelijatyöryhmän jäsenenä. Opiskelijatyöryhmässä Pudas toi esille bioanalyytikko-opiskelijoiden toiveita ja näkemyksiä.

Vuoden Bioanalyytikko-opiskelijan valinta julkistettiin #BOOP2020-tapahtumassa Helsingissä 8.2.2020.

Tutustu bioanalyytikon tutkinto-ohjelmaan

Kuva: Saara Lehtonen