Hyppää pääsisältöön

”Haluan olla esimerkki siitä, ettei aina tarvitse tietää tarkkaan, mitä haluaa” – kokemuksia tutkinnon suorittamisesta polkuopintojen kautta

Julkaistu 28.7.2021
,
päivitetty 30.7.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Nopeasti tehty päätös teki Pauliinasta polkuopiskelijan

Tuore tradenomi Pauliina Kallio ei ikinä pitänyt itseään opiskelijatyyppinä. Hän kuvailee olleensa peruskoulussa niin sanotusti perusoppilas, mutta ei ajatellut pärjäävänsä esimerkiksi korkeakoulussa. Peruskoulun jälkeen Pauliina opiskeli hevosalaa, mutta todettu heinäallergia ja astma pakottivat miettimään muita ratkaisuja. Pauliina siirtyi opiskelemaan kahden vuoden merkonomikoulutuksen aikuispuolella.

-Sain merkonomipuolelta hyvän todistuksen ja stipendin. En ollut kuitenkaan ikinä ajatellut hakevani korkeakouluun, hän kertoo.

Pauliinan kesätyöpaikalla suurin osa työkavereista oli hakenut opiskelemaan ja innostunut tunnelma tarttui myös Pauliinaan.

-Seurasin koko kesän vierestä työkavereiden jännitystä. Tuli sellainen fiilis, että haluan itsekin hakea, hän naurahtaa.

Pauliina löysi avoimen väylän ja lähetti heti hakemuksen myyntitradenomin polkuopintoihin. Myyntiosaamiseen painottuvassa koulutuksessa opiskelijat oppivat kehittämään ja kasvattamaan liiketoimintaa digitaalisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä erityisesti myyntityön näkökulmasta. Koulutus antaa hyvät edellytykset asiantuntija- ja esimiestehtäviin sekä yrittäjyyteen muuttuvissa liiketoimintaympäristöissä. 

-Hakuaika oli juuri menossa umpeen ja hain oikeastaan yhden päivän varoajalla. Se oli todella extempore päätös. Toisaalta oli hyvä, ettei minulla ollut aikaa miettiä päätöstä enempää, niin ei ehtinyt tulla mitään epäilyksiä, hän kuvailee.

Monimuoto-opiskelu mahdollisti tasapainottelun työn ja koulun välillä

Ensimmäisen vuoden aikana polkuopiskelijoiden piti suorittaa tarpeeksi opintopisteitä tutkinto-opiskelijaoikeuden saadakseen. Myös koulumenestyksen piti olla tietynlainen, vaikkei mitään varsinaista tarkkaa arvosanavaatimusta ollutkaan.

-Onhan siinä tietynlainen paine, kun pitää suorittaa tietty määrä opintoja päästäkseen tutkintoon. Itse en kuitenkaan kokenut paineita mitenkään kovin suuriksi, Pauliina kertoo.

Siirtyminen polkuopinnoista tutkintoon sujui Pauliinan mukaan hyvin. Hän kertoo, että haku oli simppeli, eikä siirtymässä ollut mitään hankaluuksia. Opiskelijoita myös ohjeistettiin hyvin. Tutkintoon siirryttäessä tietynlaiset aikapaineet myös hävisivät, sillä opiskelijoiden oli mahdollista hyväksilukea ensimmäisen vuoden perusopinnot ja harjoittelu. Tällöin opintoja jäi jäljelle enää puolitoista vuotta, mutta opinto-oikeutta oli silti normaalisti 3,5 vuotta.

Työelämä toi omat haasteensa opiskeluun. Monimuoto-opiskelu kuitenkin mahdollisti opintojen suorittamisen täysipäiväisen työskentelyn ohella. Myös Pauliinalle monimuoto-opiskelu sopi hyvin.

-Olen sellainen, että kun johonkin lähden mukaan, niin haluan suorittaa sen kunnolla. Kävin töissä, ja vapaa-ajalla tein opintoja. Kyllähän siinä toki vapaapäivät jäivät aika vähäiselle, hän kuvailee.

Viimeisenä vuotenaan Pauliina jäi kuitenkin lähes kokonaan pois töistä, kun tuli aika tehdä opinnäytetyö.

-Minulla oli onneksi mahdollisuus jäädä pois töistä opinnäytetyön aikana. Nostan kyllä hattua heille, jotka tekevät täyspäiväisesti töitä ja suorittavat tutkinnon loppuun samaan aikaan, Pauliina toteaa.

Koulutus avasi uusia ovia ja kehitti osaamista eri aihealueilla

Pauliina kokee saaneensa koulutuksesta todella paljon irti. Hän kertoo oppineensa jatkuvasti asioita, joita hän pystyi hyödyntämään silloisessa työssään ja myös vastuu työpaikalla kasvoi. Hiljattain hän nappasi itselleen uuden työpaikan ja työskentelee nyt myymäläpäällikkönä.

-Ilman tätä koulutusta en olisi saanut kyseistä työpaikkaa, eli kyllä koulutus ihan kirjaimellisesti avasi minulle uusia ovia, Pauliina toteaa.

Uuden työpaikan lisäksi koulutus antoi Pauliinalle osaamista monen eri aihepiirin tiimoilta.

-Eniten sain ehdottomasti irti ensimmäisen vuoden markkinointiin liittyvistä opinnoista, sekä viimeisen vuoden johtamisopinnoista. Pääsimme myös tekemään oikeaa, konkreettista myyntiä yrityksille myyntikilpailun myötä. Se oli todella hyvä tapa oppia, Pauliina kehuu.

Pauliina valmistui kesäkuussa, hyvin arvosanoin ja nopealla tahdilla. Nopeaa valmistumista mahdollisti toki osaltaan aiemmat opinnot, sekä mahdollisuus keventää työtunteja opinnäytetyötä tehdessä, mutta se todistaa myös opiskelijan ahkeruutta ja sinnikkyyttä edetä opinnoissaan.

-Omaan ehdottomasti korkean työmoraalin ja kun lähden jotakin tekemään, haluan tehdä sen mahdollisimman hyvin. Tämä oli yksi suuri tekijä siinä, että sain suoritettua opinnot näin nopeasti, Pauliina kertoo.

Johtajuus kiinnostaa

Seuraavaksi Pauliinalla on ajatuksena jatkaa ylempään ammattikorkeakoulututkintoon, kunhan työkokemusta on ensin kertynyt pari vuotta. Urahaaveissaan hänellä näkyy jotakin johtamiseen liittyvää, sillä hän on itse kokenut elämänsä aikana niin hyvää kuin huonoakin johtajuutta.

-Haluan tulevaisuudessa erottua hyvänä johtajana. Minua myös kiinnostaisi ehkä joskus luennoida aiheesta ja jakaa oppiani eteenpäin, Pauliina toteaa.

Mitään tarkkaa työtehtävää tai titteliä Pauliinalla ei kuitenkaan ainakaan vielä ole mielessä, eikä hän koe tarpeelliseksikaan tietää tasan tarkkaan, mitä tulevaisuudelta haluaa. Liian tarkka suunnitelmakin voi aiheuttaa omat paineensa.

-Ajattelen, että jos minulla olisi liian tarkka kuva tulevaisuudesta, voisi epäonnistumisen tunne tulla helpommin, jos jokin asia ei menisikään aivan suunnitelmien mukaan. Olen aina ollut todella kiinnostunut vähän kaikesta. Haluan olla esimerkkinä siitä, ettei aina tarvitse tietää tarkkaan, mitä haluaa. On ihan okei hakea omaa juttuansa pikkuhiljaa ja katsoa mihin elämä vie. Sitten kun huomaa, että mihin sitä onkaan päätynyt, voi olla ylpeä itsestään, Pauliina kannustaa.

Pauliina rohkaisee tutustumaan avoimen väylään ja hakemaan mukaan, varsinkin jos monimuoto-opiskelu sopii itselleen.

-Annan polkuopinnoille kyllä täydet kymmenen pistettä, hän kiteyttää.

Teksti: Annika Seppälä

Kuva: Auli Mäki-Soini