Hyppää pääsisältöön

Halu ymmärtää ihmistä kokonaisvaltaisesti toi kätilön sairaanhoitajan ja seksuaalineuvojan opintoihin

Julkaistu 28.1.2020
,
päivitetty 23.10.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
seksuaalineuvojakoulutus
”Jos voisi vain aina opiskella, se olisi siistiä”

Jo opiskellessaan kätilöksi TAMKissa Riikka Jokela tiesi aikovansa jatkaa opiskelua myös tutkinnon jälkeen tavalla tai toisella. Valmistuessaan vuonna 2015 hän oli kuitenkin iloinen päästessään vihdoin tekemään ”vain töitä”. Viimeinen opintovuosi opinnäytetöineen ja harjoitteluineen oli ollut pienten lasten äidille rankka, ja ajatukset täydentävistä opinnoista jäivät hetken tauolle.

Kun Riikka oli muutaman vuoden aikana edennyt urallaan ja saanut lisää vastuita työssään, ajatukset oman osaamisen täydentämisestä nousivat uudestaan pintaan. Työskentely leikkaussalissa oli kiinnostanut häntä jo kätilöopintojen aikana, joten hän päätti hakea yhteishaussa sairaanhoitajaopintoihin, ja tuli valituksi. Valmiina kätilönä iso osa sairaanhoitajan opinnoista hyväksiluettiin niin, että hän pääsi suorittamaan suoraan perioperatiivisia opintoja. Opintolainansa Riikka päätti samalla sijoittaa TAMKin seksuaalineuvojakoulutukseen.

”Seksuaalineuvontaopinnot ovat luontevaa jatkumoa kätilöopinnoille. Seksuaalineuvonnan tarpeen olin huomannut itse jo kätilöopintojen aikaan harjoitteluissa. Aihe on kovin tabu vielä hoitajienkin keskuudessa, ja kaipasin itse lisää eväitä seksuaalisuuden huomioimiseksi omassa työssäni”, Riikka kertoo

Työvuosien aikana Riikalla vahvistui käsitys siitä, että neuvoloissa ja synnytysosastoilla on selkeä tarve seksuaalisuuden ymmärtämiselle ja huomioimiselle. Naisen elämässä raskaus on suuri ja käänteentekevä asia, jonka jälkeen myös oma seksuaalisuus tulee usein aivan uudella tavalla käsiteltäväksi. Kätilöillä ja hoitajilla ei kuitenkaan aina ole aikaa, mahdollisuuksia tai edes työkaluja ottaa huomioon tätä osa-aluetta naisen ja perheen elämästä.

”Uskon, että pystyn paljon kokonaisvaltaisemmin kohtaamaan potilaita, mitä laajemmin ymmärrän naisen hoitopolkua ja elämänkaarta”, Riikka summaa.

Tulevaisuuden haaveena monipuolinen työarki

Arjen organisoimista opintojen parissa on auttanut se, että Riikka sai vakityöstään opintovapaata. Opinnot myös limittyivät niin, että sairaanhoitajaopinnot olivat jo pääosin ohitse seksuaalineuvojaopintojen alkaessa. Työtä on kuitenkin riittänyt niin sisältöjä kuin uusien oppimisalustojen käyttöä omaksuessa.

”Välillä tuntuu kieltämättä, ettei aika meinaa riittää perhearjen keskellä, mutta nämä asiat ovat niin mielenkiintoisia, ettei tarvi kummemmin päntätä. Mielenkiintoista asiaa lukee, kuuntelee ja selvittää mieluusti!”

Lähitulevaisuudessa Riikan osaamispaletissa tulee olemaan kolme keskeistä rakennuspalaa, kun hänellä on sekä kätilöntyön, perioperatiivisen hoitotyön että seksuaalineuvonnan osaaminen. Osaamisensa kehittämistä hän ei kuitenkaan aio lopettaa vielä siihen, vaan seuraavaksi haaveissa siintävät seksuaaliterapeutin opinnot. Riikka toivoo, että jossain kohtaa tulevaisuuden työuraansa hän pääsee yhdistämään selkeän ja rutinoidun leikkaussalityöskentelyn ja ihmisen kokonaisuutena kohtaavan terapiatyön toisiinsa.

”Leikkaussalissa toimin oman alueeni asiantuntijana, tehden oman selkeän osani tiimissä. Ja sitten työn ohessa, omalla vastaanotollani kohtaan ja ohjaan ihmisiä kiireettä heidän tarpeitaan kuunnellen”, Riikka kuvailee toivettaan tulevaisuuden työarjesta.

Niin perioperatiivinen kuin seksuaalineuvonnan maailma ovat imaisseet Riikan mukaansa, ja hän kokee olevansa vasta oppimismatkansa alussa kummankin kanssa.

”Jos voisi vain aina opiskella, se olisi siistiä”, Riikka naurahtaa.

Tutustu koulutuksiin:

Seksuaalineuvojakoulutus

Kätilön tutkinto-ohjelma

Sairaanhoitajan tutkinto-ohjelma