Hyppää pääsisältöön

Haastattelussa striimaus-kouluttaja Anna Haaraoja

Julkaistu 12.8.2021
,
päivitetty 12.8.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Anna Haaraoja.
Striimaus- ja työelämätaitoja -koulutuksen striimaus-opetuksesta vastaa Anna Haaraoja, joka itsekin päätyi aiheen pariin sattuman ja koronaepidemian kautta.

Kuinka päädyit striimaamisen pariin?

TAMKin Media, musiikki ja taide -yksikkö oli valmistautumassa jokavuotiseen kansainväliseen viikkoon, kun COVID-19 veti kaikilta maton jalkojen alta. Alun perin lähitapahtumaksi suunniteltu viikko päätettiinkin toteuttaa etänä.

 Toteutimme tapahtuman Zoomin ja nettisivujen välityksellä. Onnistuneen viikon jälkeen minut kutsuttiin osaksi TAMK Virtual Event Services -pilottiprojektia, joka luotiin tuottamaan nimensä mukaisesti virtuaalitapahtumia.

En siis suunnitellut päätyväni striimaamaan, mutta olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Miten olet kerryttänyt striimaus-osaamistasi?

Minulla ei ollut lainkaan aikaisempaa kokemusta striimauksesta, mutta voisin sanoa, että kohdallani oppimista vauhditti pakko. Kun kukaan ei osaa striimata ja huomaa olevansa tilanteessa, jossa apuja ei tule, on vain pakko oppia.

Oppimistapa ei siis ollut se kaikista lempein, mutta onneksi en ollut tilanteessa yksin. Jokainen tiimimme jäsen halusi, että tapahtumat onnistuvat, ja kaikki tiimissä ollut osaaminen jaettiin. Opimme siis paikan päällä tapahtumia tehden ja reagoimalla eteen tulleisiin ongelmiin parhaan tietomme mukaan.

Itselleni tärkeimpänä oppaana striimaukseen on ollut tiimiämme luotsaava Carlos Portilla. Hän on osannut ohjata tiimimme jäseniä niille poluille, joissa heidän osaamisensa on saanut näkyä. Itse olin (ja olen edelleen) kiinnostunut vähän kaikesta, ja vähän kaikkea olen saanutkin tehdä. Tämä mielenkiintoni moneen asiaan johti lopulta siihen, että aloin hahmottaa striimausta ja teknistä tuottamista kokonaisuutena. On ollut ilo tehdä töitä kannustavassa ilmapiirissä erinomaisen mentorin alaisuudessa.

Minkä tyyppisissä projekteissa olet hyödyntänyt osaamistasi?

Olen tehnyt striimejä yrityksille freelancerina ja ollut festivaalin videotiimissä teknikkona. Vastuullani oli lavanäyttöjen sisältö ja artistipuhelin. Huolehdin siitä, että keikkojen välissä näkyvät koronaohjeistukset sekä mainokset. Artistipuhelimessa olin puheluiden tekninen toteuttaja. Vastasin siitä, että sekä yleisön puhelinteknikka, että artistin puhelintekniikka toimii ja kuva ja ääni toistuvat lavanäytöillä. Keikkojen aikana vaihdoin keikkakameroihin ja ohjasin robottikameroita videopakettiautosta käsin.

Osaaminen striimauksesta on siis auttanut minua hahmottamaan myös muuta videotuotantoa ja olen käyttänyt samaa teknologiaa artistipuhelimessa kuin striimejä tehdessäni.

Kuva: Luiza Preda
Haastattelu: Maria Kasdaglis-Zabyshnyi

Tule Annan oppiin!

Striimaus- ja työelämätaitoja luovien alojen nuorille osaajille -koulutus käynnistyy 6.10.2021