Gerontologiaa opetetaan terveystieteiden yksikössä osana kansanterveystieteen ja hoitotieteen tutkinto-ohjelmia sekä yhteistyössä muiden yksiköiden ja oppialojen kanssa. Gerontologian opinnot käsittelevät biologiseen, fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen vanhenemiseen liittyviä tekijöitä ja ikääntymisen tuomia muutoksia yksilöiden ja yhteiskunnan näkökulmista. Gerontologian opinnot edistävät monitieteellistä oppimista, minkä takia kannustamme myös muiden alojen opiskelijoita valitsemaan gerontologian opintoja osaksi sivuaineopintoja.
Gerontologian opetus perustuu tutkimukseen
Tampereella tehdään merkittävää ja monipuolista ikääntymisen tutkimusta. Gerontologian tutkimus keskittyy Gerontologian tutkimuskeskus GEREC:n ja Suomen Akatemian rahoittaman Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön CoEAgeCare:n alle. Gerontologian opetuksen sisällöt rakentuvat alan keskeisten teorioiden sekä uuden tutkimustiedon ympärille.
Löydät opintojaksot lukuvuoden opetustarjonnasta.
Gerontologian opinnoista on hyötyä monella alalla
Yksilöiden ja yhteisöjen ikääntymiseen liittyvää tietoa tarvitaan monilla aloilla. Gerontologian opinnoista on hyötyä esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisille, alan opettajille ja yhdyskuntasuunnittelun parissa työskenteleville niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannellakin sektorilla. Ikääntymiseen liittyvän tiedon tuntemus tukee asiantuntijoiden työtä esimerkiksi suunnittelun, kehittämisen, johtamisen ja tutkimuksen kentillä. Gerontologian opinnot sopivat hyvin myös eri alojen asiantuntijaosaamisen täydentämiseen.
Tutkijakoulutus
Terveystieteiden tohtoriohjelmassa voit suorittaa terveystieteiden tohtorin tutkinnon (TtT) tai filosofian tohtorin tutkinnon (FT) gerontologian oppialalla. Opintojen tavoitteena on tieteellisen ajattelun omaksuminen ja hyvän tieteellisen toimintatavan sisäistäminen sekä monipuolisten tutkijan taitojen hallitseminen.
Useimmat tohtoriopiskelijat tekevät väitöskirjaa oppialansa tutkimusryhmissä. Jatko-opintojen tavoitteena on antaa väitöskirjatutkijalle valmiudet toimia menestyksekkäästi sekä akateemisissa (tutkija, opettaja) että muissa asiantuntijatehtävissä yhteiskunnassa.
Jatko-opiskelija perehtyy syvällisesti gerontologiaan omana erityisalanaan, mutta hankkii myös laajan näkemyksen omasta oppialastaan yleisemmin. Jatko-opintojen tavoitteena on tieteellisen ajattelun omaksuminen ja hyvän tieteellisen toimintatavan sisäistäminen sekä monipuolisten tutkijan taitojen hallitseminen. Tohtorin tutkinto mahdollistaa myös opiskelijoiden ohjaamisen ja tutkimusryhmien johtamisen.
Terveystieteen tohtoriohjelman vastuuprofessori on professori Marja Jylhä.
Lue lisää terveystieteiden tohtoriohjelmasta
Kansainvälinen epidemiologian ja kansanterveyden tohtoriohjelma (IPPE)
Kansainvälinen epidemiologian ja kansanterveyden tohtoriohjelma (IPPE) on tarkoitettu epidemiologian ja kansanterveysalan tutkijoille ja ammattilaisille, jotka tähtäävät tohtorintutkintoon epidemiologian tai kansanterveyden oppialoilta. Ohjelman tarkoituksena on lisätä tietämystä ja ymmärrystä suurista kansanterveyden ongelmista etenkin kehitysmaissa ja rakentaa pysyvää kapasiteettia näihin maihin yhdessä kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa. IPPE-tohtoriohjelma kouluttaa epidemiologeja ja kansanterveyden asiantuntijoita johtotehtäviin tutkimuksen, hallinnon ja politiikan kehittämisen aloilla.
Tohtoriohjelma koostuu vuoden intensiivisistä teoreettisista opinnoista epidemiologiassa, biostatistiikassa ja muilla terveystieteen oppialoilla, viikoittaisista tutkimusseminaareista ja yksilöllisestä ohjauksesta. Vaikka ohjelman ydin koostuu epidemiologian ja biostatistiikan opinnoista, opiskelijoilla on mahdollisuus valita kursseja eri oppialoilta ja ohjelma voidaan räätälöidä opiskelijan henkilökohtaisiin opinto- ja urasuunnitelmiin sopivaksi.
Ohjelmaan valitut opiskelijat viettävät lukuvuoden Suomessa suorittaen teoriaopinnot ja viimeistelevät tutkimussuunnitelman väitöskirjaansa varten. Väitöskirjan aineiston hankinta ja analysointi sekä artikkeleiden kirjoittaminen tehdään yleensä pääosin teoria opintojen suorittamisen jälkeen noin 3-4 vuoden aikana Suomessa tai ulkomailla.
Lue lisää IPPE-ohjelmasta
Avoin yliopisto-opetus
Terveyden ja hyvinvoinnin avoimet opinnot