Kokemuksia

Alumnimme Tommi Kankkunen

kankkunen
Tommi Kankkusen, 41, tie TAMKista Euroopan suurimman kultakaivoksen johtajaksi on kulkenut monen kaupungin ja työtehtävän kautta.

Eletään sitä aikaa vuodesta, kun Lappiin on satanut jo ensilumi. Suomi-neidon kainalossa Kittilässä odotellaan hiihto- ja laskettelusesonkia. Yksi odottajista on Euroopan suurimman kultakaivoksen johtajana hiljattain aloittanut Tommi Kankkunen.

– Täällä on hienot ulkoilumaastot ja liikuntamahdollisuudet. Tykkään koko elämänrytmistä. Olen pitänyt itseäni kaupunkilaisena, mutta nyt olen joutunut harkitsemaan omaa kaupunkilaisuuttani uudelleen.

Lapin luonto tarjoaa liikunnalliselle Kankkuselle paljon mahdollisuuksia, mutta niin tarjoaa myös työ kanadalaisyhtiö AgnicoEaglen kaivoksen johdossa. Uusi työ yhteensä noin 1000 työntekijää ja urakoitsijaa työllistävän kultakaivoksen johdossa on innostava.

– Meillä on poikkeukselliset malmivarat ja mittavat laajennusinvestoinnit käynnissä. Pääsen oppimaan itselleni uudesta teollisuudenalasta, mutta toisaalta turvallisuuteen, kustannustehokkuuteen ja laatuun liittyvät haasteet ovat ennestään tuttuja.

Vuonna 2006 avattu kaivos tuottaa vuosittain noin 6000 kilogrammaa kultaa, ja sen elinkaari tulee olemaan poikkeuksellisen pitkä. Malmivarat riittävät tällä tietoa vuoteen 2035 saakka.

kankkunen2

Kuvassa Tommi Kankkunen (oik.) vaihtaa pitkäreikäporan juurella kuulumiset kaivoksella työskentelevän Esa Junttilan kanssa. ”Täällä on etunimien kulttuuri”, tuore johtaja kertoo.

Ajatus urasta kirkastuu ajan kanssa

Kuopiosta kotoisin oleva Kankkunen aloitti prosessitekniikan opinnot TAMKissa tasan 20 vuotta sitten, syksyllä 1998. Mies kehuu, että Tampere oli opiskelukaupunkina mahtava.

– Päällimmäisenä opiskeluajasta tulee mieleen fysiikan labrat. Ne olivat haastavia. Tykkäsin opiskelusta, mutta se oli tasapainottelua, sillä tein aika paljon töitä.

Insinööriksi valmistuessaan Kankkusella ei ollut kovin tarkkaa kuvaa siitä, mitä hän työelämältä haluaisi tai mistä hän edes tykkäisi. Tie TAMKista kultakaivoksen johtajaksi kulki lopulta monen kaupungin ja tehtävän kautta.

– Ei kannata olla huolissaan, jos vielä valmistuessa ei ole kirkkaana mielessä, mitä haluaa tehdä. Itselleni alkoi vasta ensimmäisissä työpaikoissa jalostua ajatus siitä, mitä tykkään ja haluan tehdä.

Muutamassa vuodessa tehtaanjohtajaksi

Ensimmäisen koulutusta vastaavan pestin Kankkunen löysi jonkin verran valmistumisen jälkeen Oulusta Kemiran tehtaalta. Työ päivämestarina piti miehen kaupungissa jopa viisi vuotta, mutta sen jälkeen paikkakunta on vaihtunut tiheään.

– Usein ollaan jumittuneita paikkakunnalle, mutta yksi tärkeä mahdollistaja oman urani kannalta on ollut se, että olen ollut halukas muuttamaan.

Kankkunen eteni muutamassa vuodessa tehtaanjohtajaksi ensin Siilinjärvelle, sitten Joutsenon ja Kuusankosken tehtaille ja lopulta yhä isomman tehtaan johtoon Äetsään. Kokemuksen karttuessa hän huomasi olevansa elementissään ihmisiä ja organisaatiota johtaessaan.

– En ollutkaan niin kovin kiinnostunut tekniikasta. Voisikin olla hyvä, että myös insinööriopinnoissa painotettaisiin enemmän business-puolta. Itse opin sitä kantapään kautta.

Ja ilmeisen hyvin Kankkunen oppi, sillä vuonna 2013 hän siirtyi koko Euroopan paperikemikaalituotannosta vastaavaksi johtajaksi Kemiran Frankfurtiin toimipisteeseen. Osan aikaa hän johti oman toimensa ohessa tehdasta Itävallassa.

– Olen itse perheetön, mutta kanssani samaan aikaan Suomesta muutti Saksaan kolme perhettä, eikä muuttaminen ollut heillekään este. Asiat järjestyvät.

Terve vastuu ympäristöstä ja paikallisesta yhteisöstä

Vuosina 2016–2017 Kankkunen työskenteli reilun vuoden Kemiran Euroopan toimintaketjun hallinnan johtajana. Hän toimi pääasiassa Helsingissä ja Puolassa ja vastasi muun muassa logistiikasta, hankintaketjuista ja asiakaspalvelusta. Veri veti kuitenkin takaisin operatiivisempaan työhön.

– Olin ollut pitkän pätkän Kemiralla, kun minulta kysyttiin kiinnostusta hakea AgnicoEaglelle. Ajattelin, että voisihan tässä miettiä muutakin. Kemira tarjosi minulle loistavia tilaisuuksia kehittymiseen ja etenemiseen, mutta yhden firman näkeminen ei kehitä loputtomiin.

Kankkusen ääni kaikuu ylpeyttä, kun hän puhuu uudesta työpaikastaan ja sen toimintakulttuurista sekä arvoista. Johtaja kertoo, että ympäristövastuunsa tunteva yritys on investoinut juuri 20 miljoonaa euroa vedenpuhdistuslaitokseen, joka puolittaa kaivoksen sulfaattipäästöjen määrän.

Yhtiö tekee Kankkusen mukaan myös tiivistä yhteistyötä paikallisen yhteisön kanssa. Osa työntekijöistä rekrytoidaan muualta Suomesta ja maailmalta, mutta noin 90 prosenttia yhtiön työllistämistä ihmisistä on Lapista.

– Täällä on etunimien kulttuuri, ja täällä välitetään aidosti työntekijöiden hyvinvoinnista. Tykkään itse tästä, että yrityksellä on terveet arvot.

 

Teksti: SABINA MÄKI
Kuvat: AGNICOEAGLE FINLAND / BIRGITTA BRUSILA

(Juttu julkaistu TAMKnyt -tiedotuslehdessä aiemmin.)

Tutustu muihin alumnitarinoihin