Kokemuksia

Alumnimme Taina Laaksonen

TainaLaaksonencrop
Taina Laaksonen on muotoilujohtaja, joka kehittää työkseen luovien alojen, tekniikan ja kaupan yhteistoimintaa.

Laaksonen valmistui joulukuussa 2014 Proakatemian yrittäjyyden YAMK-koulutuksesta. Hän on suorittanut lisäksi mm. muotoilun ja digitaalisen kulttuurin opinnot.  Laaksonen luo kestävän kehityksen co-creation -konsepteja joissa julkinen sektori, yhdistykset ja yritykset voivat yhdistää parasta osaamistaan.

Toimiessaan vuodesta 1997 vuoteen 2010 designalan yrittäjänä ja opettajana Laaksonen etsi keinoja joilla luovat kyvyt menestyisivät liike-elämässä. Lopetettuaan opetustyöt pääkaupunkiseudun designkorkeakouluissa Laaksonen päätti tutkia asiaa syvemmin ja hakeutui Proakatemian yrittäjyysosaamisen koulutukseen.

Aiempi kokemus sosiaalisesta mediasta ja rakkaus numeroihin leimahtivat opinnoissa yhtäkkiä uuteen liekkiin, ja Laaksonen päätyi tutkimaan somekuvien mittaamista. Analytiikan osaaminen avasi tien unelmatöihin New York State Universityyn, jossa Laaksonen tuotti ensin muotibloggaamista tutkivan julkaisun yhdelle maailman suurimmista muotimuseoista, Museum at the Fashion Institute of Technology'lle. Laaksonen ylläpitää edelleen osa-aikaisesti MFITin sosiaalisen median kanavia, vaikka asuu nykyään taas Suomessa. Kanavilla on yhteensä noin puoli miljoonaa seuraajaa.

tlaaksonen

Laaksosen mukaan mittaaminen ja vaikutusten arviointi on jo osa kaikkea työtä. Viimeisin projekti, Hiedanrannan kasvihuonealue, yhdistää muotoilua, arkkitehtuuria, kierrätystä ja yhteisölliseen toimintaan.

Valokoru-nimisessä kasvihuoneprojektissa Laaksonen mittaa muotoilun yhteiskunnallisia vaikutuksia.

- Aiemmin saatoin töissä suitsia omaa luovuuttani, mutta amerikkalainen kulttuuri antoi rohkeutta yhdistää erilaisia osaamisalueitani, mikä on lisännyt sekä tuotteliaisuutta että työhyvinvointiani. Proakatemiasta mukanani kulkee aina matala kynnys kokeiluihin.

Tällä hetkellä Laaksonen toimii aktiivisesti Taiteen edistämiskeskuksessa ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaussa.

- Pirkanmaan taidetoimikunnan puheenjohtajana minulla on ihana näköalapaikka alueen kulttuurielämään ja olen Taikessa mukana superkiinnostavassa strategian kehitystyössä, jolla on toivottavasti pitkäaikaisia positiivisia vaikutuksia pirkanmaalaiselle kulttuurille ja luovalle taloudelle.

Kulttuuripääkaupunkihaun Laaksonen toivoo lisäävän sekä luovuustaitojen koulutusta että taitoaineiden opetusresursseja alueen kaikissa koulutusorganisaatioissa.

- Luovuus on yksi tärkeimmistä työelämätaidoista. Iloitsen siitä, että nykyään arvostetaan rohkeutta kokeilla ja luoda jo koulutuksen aikana omia polkuja työelämään, myös kansainvälisesti. Mitä yhteistä on taiteella ja yrittäjyydellä? Riski on kummankin työkalu. Riskinotto kuluttaa kuitenkin myös energiaa. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on supervoima.