Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Sanna Marin: Tieteellä keskeinen rooli globaalien haasteiden ratkaisussa

Julkaistu 2.2.2021
,
päivitetty 19.11.2021
Tampereen yliopisto
Pääministeri Sanna Marin
Sanna Marin on Suomen kolmas naispääministeri ja itsenäisen Suomen ensimmäinen tamperelainen pääministeri. Kun Marin joulukuussa 2019 nimitettiin pääministeriksi 34-vuotiaana, hän oli maailman nuorin pääministeri ja valtavan kansainvälisen mediahuomion kohde.

− Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on vaatinut tänä vuonna kansalaisilta ja yhteiskunnan eri toimijoilta paljon. Myös korkeakouluissa on jouduttu ottamaan käyttöön poikkeuksellisia järjestelyjä ja haluan osaltani kiittää teitä osuudestanne siihen, että tautitilanne on Suomessa pysynyt hyvänä, Sanna Marin painotti.

Nuoresta iästään huolimatta Sanna Marin on kokenut poliitikko. Tampereen kaupunginvaltuustoon hänet valittiin SDP:n edustajana vuonna 2013 ja hän johti kaupunginvaltuustoa vuosina 2013−2017. Kansanedustajana Marin on toiminut vuodesta 2015. Hän toimi liikenne- ja viestintäministerinä pääministeri Antti Rinteen hallituksessa.

Sanna Marin on syntynyt Helsingissä. Täyttäessään kahdeksan vuotta hän muutti perheensä kanssa Pirkkalaan, jossa hän on asunut lapsuutensa ja nuoruutensa kouluvuodet. Tampereen yliopistosta Marin valmistui hallintotieteiden maisteriksi vuonna 2017. Opiskeluaikanaan hän oli jäsenenä aikaisemman Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (TAMY) edustajistossa ja yliopistokollegiossa.

Politiikkaan Marin on kertonut lähteneensä mukaan, koska halusi vaikuttaa siihen, miten yhteiskunta näkee kansalaisensa ja heidän oikeutensa. Niin ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus kuin esimerkiksi ympäristöarvot ovat lähellä Marinin sydäntä. Hän näkee tieteellä keskeisen roolin globaalien haasteiden ratkaisussa.

Tieteen avulla ratkaistaan merkittäviä koko yhteiskuntaa koskevia ongelmia. Tiede, tutkimus ja innovaatiot ovat keskeinen keino, kun ratkaisemme kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla ilmastonmuutoksen tai pandemian kaltaisia nykyisiä ja tulevia globaaleja haasteita.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Teksti: Minna Puntila

Tutustu muihin alumnitarinoihin