Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Miisa Grekov: Puheviestinnän opinnot ovat ammattiesiintyjälle arvokasta pääomaa

Julkaistu 27.3.2023
,
päivitetty 28.4.2023
Tampereen yliopisto
Alumnitarina_Miisa_mmiisas
Miisa Grekov eli Mmiisas on yksi Suomen tunnetuimmista vaikuttajista ja sisällöntuottajista. Matka ensimmäisistä YouTube-videoista nykyiseen monimediaosaajan ja ammattijuontajan rooliin on ollut monivaiheinen mutta määrätietoinen. Puheviestinnän opintoihin Miisa hakeutui hankkiakseen lisää osaamista ihmistenvälisestä viestinnästä ja sisällöntuotannosta – ja sitä hän kokee myös saaneensa. Hankitut opit ovat edelleen avuksi Miisan jokapäiväisessä työssä.

Viestinnän tuhattaituri

Esiintyminen oli Miisa Grekoville luontaista jo lapsena. Kamera on aina ollut hänelle kaveri, jonka edessä hän tuntee olonsa luontevaksi. Rentous ja mutkaton lähestyttävyys ovatkin epäilemättä olleet yksi syy hänen suosioonsa vuosien varrella.

– On ollut mukava kuulla kehuja siitä, että esiintymisessäni on läsnä tietynlainen rauha ja että puheeni on rauhallista ja selkeää. Jotkut jopa sanovat minun olevan luontevampi kuvattavana kuin kasvokkain, Miisa kertoo.

Tällä hetkellä Miisan päätyötä ovat sisällöntuotanto Instagramiin ja YouTubeen. Viime vuosina häntä on nähty yhä useammin myös televisiossa, muun muassa Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, Masked Singerissä sekä Muodin huipulle -juontajana.

Työtään Miisa tekee yhden hengen yrityksensä kautta, tärkeänä apunaan kaksi manageria sekä ajoittain freelance-kuvaajia ja -leikkaajia. Pääosin hän hoitaa kuitenkin edelleen kaiken sisällöntuotannon itse ideoinnista ja suunnittelusta kuvaamiseen, editointiin ja julkaisuun.

– Työni on oikeastaan aika yksinäistä, mutta toisaalta yksi parhaista asioista on myös sen vapaus. Saan pitää ohjat omissa käsissä ja olla oman tekemiseni pomo. Saan silti arvokasta inspiraatiota myös muilta ihmisiltä, muun muassa managereiltani, jotka ovat musiikkipuolen kokeneita ja pitkäaikaisia tekijöitä. Teen myös ajoittain työtä yhdessä puolisoni kanssa, Miisa sanoo.

Medioitua vuorovaikutusta yleisön kanssa

Miisa kertoo vaikuttajan ja sisällöntuottajan työn olevan vaativaa mutta myös hyvin antoisaa. Työ vaatii kykyä hallita laajoja kokonaisuuksia, ymmärtää eri alustoja ja tutustua huolellisesti kulloiseenkin kohderyhmään. Lisäksi on oltava valmis laittamaan itsensä alttiiksi.

– Some on minulle itseilmaisun alusta. Olin sometyön aloittaessani 18-vuotias ja aika ujo, en ollut vielä löytänyt kunnolla itseäni. Somesta löysin oman yhteisön ja samalla tavallaan myös itseni. Ajattelen, että meillä on seuraajieni kanssa koossa iso kaveriporukka, jonka kanssa voidaan pitää yhteyttä ja heittää välillä omaa inside-läppääkin, Miisa toteaa.

Miisa kuvailee työnkuvaansa medioiduksi vuorovaikutukseksi yleisön kanssa. Suhde seuraajien kanssa on muodostunut ystävyydenkaltaiseksi ja osan kanssa myös sisarukselliseksi. Samalla Miisa tuntee yhteisöstään myös vastuuta. Nykyinen yhteisö on hänelle kruununjalokivi, jota on rakennettu jo yli kymmenen vuotta.

Kääntöpuolena sisällöntuottamisessa ja vaikuttajan roolissa on se, että työ on myös kuluttavaa ja vaatii antamaan paljon itsestään. Julkisessa työssä tuo itsensä väistämättä alttiiksi arvostelulle, spekuloinnille ja myös negatiiviselle palautteelle. Koska työ vaatii samaan aikaan myös valtavasti luovuutta, uusia ideoita ja jatkuvaa konseptointia, Miisa myöntää takin olevan välillä aika tyhjä.

– Olen suorittajaluonne, mistä syystä työn ja vapaa-ajan välisen rajan vetäminen on välillä vaikeaa. Hankalissa tilanteissa olen oppinut keskittymään pääasiassa omaan yhteisööni, josta saan aina arvokasta tukea, hän kertoo.

Puhuminen on intohimo

Vaikka keuruulaislähtöinen Miisa elätti itsensä sometyöllä jo ennen yliopisto-opintoja, hän halusi hakeutua Tampereelle puheviestinnän opiskelijaksi. Koulutus kuulosti sisällöiltään kiinnostavalta ja Miisa halusi opiskella nimenomaan ihmistenvälistä viestintää. Hän muistaa olleensa hyvin innoissaan, kun kuuli tulleensa valituksi opiskelemaan puheviestintää nimenomaan Tampereelle.

– Tampereen yliopistolla on pitkät perinteet median ja viestinnän alalla. Koulutus oli minusta mahtava, ja suosittelen sitä nykyään myös seuraajilleni heidän kysellessään opiskeluasioista. Opinnot antoivat hyvän ymmärryksen ihmistenvälisestä viestinnästä. Oikeastaan olisi hyvä, jos kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus käydä samat opinnot, Miisa kertoo hymyillen.

Miisalle itselleen oli selvää jo lukion jälkeen, että hänen tuleva ammattinsa liittyy viestintään. Jos hän ei tekisi nykyistä työtään, hänestä olisi voinut tulla vaikkapa lehti- tai radiotoimittaja.

– Näin jälkikäteen on tosin myönnettävä, että hakuvaiheessa ja opintojen alussa en vielä syvällisesti ymmärtänyt, mitä puheviestintä pohjimmiltaan oli. Kandivaiheessa tapahtui suuri valaistuminen, ja ymmärrys syventyi entisestään maisterivaiheessa. Puheviestinnästä tuli minulle intohimo, Miisa sanoo.

Miisa kokee opettajiensa olleen tärkeässä roolissa innostuksen vahvistajina. Hän kiittelee lämmöllä esimerkiksi Tuula-Riitta Välikoskea, joka antoi hänelle kandivaiheessa tärkeää tukea someaiheen tutkimukseen, ja maisterivaiheessa etenkin professori Pekka Isotalusta.

– Pekka Isotalus oli tutkinut parasosiaalisia vuorovaikutussuhteita 1990-luvulla perinteisessä mediassa ja kannusti minua tutkimaan samaa somekontekstissa. Tein graduni tästä aiheesta, ja myöhemmin kirjoitimme Pekan kanssa siitä myös yhteisen artikkelin, Miisa sanoo.

Yksi arvokkaimmista asioista koulutuksessa oli Miisalle se, että se tarjosi hänelle mahdollisuuden tutkia pitkään tekemäänsä sometyötä puheviestinnän opintojen kautta. Saatu oppi vaikuttaa hänen tämänhetkisiin tapoihinsa työskennellä ja kuunnella muita ihmisiä, ja myös arkisiin kohtaamisiin.

– Puheviestinnän koulutus antoi minulle mahtavia eväitä nykyiseen työhöni. Sen myötä sain arvokasta oppia esiintymisestä, vuorovaikutuksesta, argumentoinnista ja myös puheviestinnän kouluttamisesta. Se on pääomaa, jota kaikilla ei ole, Miisa toteaa.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: Miisa Grekov, Mmiisas

Tutkinto: Filosofian maisteri, puheviestintä 2015–2020

Työ: Sisälläntuottaja, vaikuttaja ja mediaviestinnän ammattilainen, Mmiisas Oy

Sitaatti: ”Viestintää on kaikkialla. Vinkkini nykyisille viestinnän opiskelijoille on, että kannattaa peilata omia mielenkiinnon kohteitaan opintoihin. Mieti, mikä on juuri sinulle inspiroivaa ja kiinnostavaa, niin löydät kyllä oman polkusi ja tutkimusaiheesi.”

 

Teksti: Tiina Leivo
Kuva: SimeliusSimelius

Tutustu muihin alumnitarinoihin