Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Johannes Asikainen: Perusymmärrys viestinnästä laajalti hyödyksi työelämässä ja luottamustehtävissä

Julkaistu 25.11.2019
,
päivitetty 18.11.2021
Tampereen yliopisto
alumni Johannes Asikainen
Johannes Asikainen on 28-vuotias filosofian maisteri ja järjestöaktiivi, joka valmistui Tampereen yliopiston historian oppiaineesta kesällä 2017 ja työllistyi pian sen jälkeen työstökoneiden osiin erikoistuneeseen Maxjas Oy:hyn projektipäälliköksi. Siirtymä perheyrityksen palvelukseen tapahtui pienin askelin.

Johannes Asikainen kuvaa työtään perheyritys Maxjasissa pseudoyrittäjyydeksi. Hän aloitti työnsä viestinnällä, mutta sittemmin tontti on laajentunut.

- Teen työtehtäviä tarpeen mukaan laidasta laitaan, käyn asiakastapaamisissa ja hoidan myyntiä. Välillä taas hoidan palkanmaksua ja laskutusta, ja joskus saatan tarttua rälläkkäänkin.

Johannes kokee pienen yrityksen asioiden hoitamisessa erityisen palkitsevaksi sen, että lähtökohdan asettavat yrityksen visio ja resurssit, mutta sen jälkeen asioita ”saa tehdä itte”.

- Olen esimerkiksi suunnitellut ja lanseerannut yrityksellemme uuden huoltosopimuskonseptin. Uudistus on kerännyt mukavasti kehuja asiakkailtakin.

Luottamus oman polun löytymiseen

Pääaineensa historian Johannes valitsi aikanaan vuonna 2013 harrastuneisuutensa ja lapsuuden kiinnostuksenkohteiden perusteella.

- Historiankirjoihin tutustuminen oli minulle kuin romaanien lukemista, ja opin siinä puolittain vahingossa. Vaikka historia oppiaineena ei suoranaisesti valmista yrityshallintoon, siitä on monenlaista käytännön hyötyä. Se opettaa katsomaan asioita pitkällä perspektiivillä ja tuo rauhallista etäisyyttä omaan arkiseen työskentelyyn, Asikainen pohtii.

Opinnoissaan Johannes oli verrattain suoraviivainen, ja hän valmistui neljässä vuodessa. Pitkäksi sivuaineekseen hän valitsi hallintotieteet, joista hän suoritti perusopintojen lisäksi ympäristöpolitiikan ja aluetieteen erikoistumisopinnot.

- Hallintotieteet olivat minulle sivuaineena järkivalinta. Olin kuullut, että ne olisivat historian kanssa hyvä yhdistelmä, ja molemmat aihealueet kiinnostivat minua aidosti. Hallintotieteistä olen saanut hyvää pohjaa myös myöhempiin luottamustehtäviini.

Toisena sivuaineena Johannes opiskeli Aleksanteri-instituutissa Venäjän ja itäisen Euroopan asiantuntijaopinnot. Mahdollisuutta suositteli kandiohjaaja, ja opinnot johdattivat Johanneksen lopulta myös Suomen tataariväestöä koskeneen graduaiheensa äärelle. Lisäksi Johannes opiskeli jonkin verran journalismia ja filosofiaa, koska ne kiinnostivat.

- Journalismiopinnoista oli iso apu harjoittelupaikassani, lapsettomien asiaa ajavassa Simpukka ry:ssä, jossa olin mukana julkaisemassa yhdistyksen lehteä. Perusymmärrys viestinnästä on ollut laajalti hyödyksi muutenkin työelämässä ja luottamustehtävissä.

Opiskeluaikaansa Johannes muistelee lämmöllä, vaikka välillä olikin rankkaa. Hän pitää opintojen aikana kerryttämäänsä järjestökokemusta ja mukaan tarttuneita ystäviä vähintään yhtä suurena voimavarana kuin oppiainevalintoja.

- Opiskeluajan järjestökokemus johti minut lopulta Ammattijärjestö Specian ja HAMK Oy:n hallitukseen, vähän lumipallomaisesti. Täytyy vain luottaa siihen, että oma polku kyllä löytyy.

Teksti Tiina Leivo
Kuva Mika Kanerva

Tutustu muihin alumnitarinoihin