Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Antti Kaunonen: Yliopisto on osaamiskeskittymä ja ankkuri

Julkaistu 28.9.2021
,
päivitetty 18.11.2021
Tampereen yliopisto
Tekniikan tohtori, johtaja Antti Kaunonen
Tampereen yliopiston Vuoden Alumniksi 2021 nimettiin tekniikan tohtori, Cargotecin Kalmar-liiketoiminta-alueesta vastaava johtaja Antti Kaunonen. Provosti Jarmo Takala julkisti Vuoden Alumni -nimityksen lukuvuoden avajaistilaisuudessa. Vuoden Alumni​ on kunnianimitys ja sen kantaja edustaa yliopiston tuottamaa osaamista. Vuoden Alumni tekee omalta osaltaan näkyväksi yliopiston vaikuttavuutta ja alumnien merkitystä ympäröivälle yhteiskunnalle.​

  Olen tamperelainen, täällä kasvanut ja kouluni käynyt. Lukion jälkeen silloinen Tampereen teknillinen korkeakoulu oli minulle luonnollinen ja selvä valinta. Itseasiassa valtaosa luokkani pojista suuntasi opintoihin Hervantaan. Yhteys yliopistoon on säilynyt kiinteänä läpi työurani, kertoo Antti Kaunonen Kalmarin toimitiloissa Tampereen Ruskossa, jotka sijaitsevat Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen läheisyydessä

Yliopisto on osaamiskeskittymä ja ankkuri

Kalmarin toimitilojen arkkitehtuuri on saanut innoituksensa konteista ja konttinostureista. Rakenteissa on käytetty paljon lasia, joka kimmeltää sulassa sovussa rouheiden konttien kanssa. Värejäkään ei ole alueella säästelty.  Päärakennuksen yläkerrasta avautuu hulppea panoraamanäkymä merikonttinostureiden testialueelle.

 Tuskin olisimme täällä Ruskossa ilman yliopistoa ja Hervannan kampusta. Teemme tiivistä yhteistyötä tutkimushankkeissa ja meillä on paljon opiskelijoita erilaissa tehtävissä, painottaa Antti Kaunonen.

 Yrityksellemme kiinteät suhteet Tampereen yliopistoon merkitsevät mahdollisuutta uuden luomiseen ja kehittämiseen sekä ankkurin tapaista kiinnekohtaa. Yliopisto on ennen kaikkea osaamiskeskittymä. Toimintomme ovat hyvin kansainvälisiä, mutta teknologiaosaamisemme keskittyy ja kasvaa täällä Tampereella, Antti Kaunonen miettii.

Antti Kaunonen tuntee hyvin tamperelaisten yliopistojen historian ja vahvuudet.

 Monialaisuus, uudenlaiset tieteenalojen yhdistelmät ja yhteistyö ovat nykyisen korkeakouluyhteisön vahvuus. Tarvitsemme tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen uudenlaista yhteistyötä.

Suomessa yliopistojen yritysyhteistyöllä perinteitä ja toimiva malli

 Olen työurani aikana asunut noin 15 vuotta ulkomailla ja matkapäiviä on Suomessakin asuessa kertynyt vuosittain vähintään sata. Esimerkiksi Saksassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa, joiden kaikkien käytännöt tunnen hyvin, yliopiston ja yritysten yhteistyö ei ole niin kehittynyttä ja vakiintunutta kuin meillä. Osaamme Suomessa yhteistyön ja sille on jo pitkät perinteet. Elinkeinoelämä, yliopisto ja rahoitusjärjestelmä muodostavat meillä eräänlaisen kolmion, joka toimii hyvin.

Avoin mieli ja valmius oppia uusia asioita ovat työelämän tärkeimpiä taitoja. Suomen on pitänyt löytää voimavaransa metsistä, kylmästä ilmastosta ja meistä suomalaisista. Olemme hyviä energiatehokkuudessa, kiitos kylmän ilmanalan, ja metsäteollisuuskin on meillä erittäin kehittynyttä. Kolmas voimavaramme on ihmiset. Tämä edellyttää isoja panostuksia koulutukseemme. Suomea sanotaan ylikoulutettujen maaksi, mutta minä näen koulutustilanteemme hyvänä. Vaikka ihminen olisikin ylikoulutettu tehtäväänsä, antaa koulutus hyvän pohjan uuden oppimisille ja opitun soveltamiselle sekä uusiutumiselle, painottaa Antti Kaunonen.

Antti Kaunosella perheeseen kuuluu professorina työskentelevän vaimon lisäksi kaksi aikuista lasta kumppaneineen sekä kolme leikki-ikäistä lastenlasta. Vaimo ja tytär ovat niin ikään Tampereen yliopiston alumneja, poika on valinnut toisenlaisen uran upseerina.

 Vapaa-ajalla tärkeimmällä sijalla elämässäni ovat lastenlapset, heidän kanssaan vietän paljon aikaa. Harrastan myös juoksemista, golfpallojen hukkaamista, perhokalastusta ja lukemista. Takana on noin kaksikymmentä maratoniakin. Nykyään juoksen lyhyempiä lenkkejä iskiaksen takia ja rentoudun juoksemalla muun muassa työmatkoillani maailman eri puolilla.

Linkki Vuoden Alumni -uutiseen ja videoesittelyyn

Kuva Riku Niemi

Teksti Minna Puntila

Linkki muihin alumnitarinoihin