Hyppää pääsisältöön

Akseli Järviluoma: Biotuotetekniikka tarjoaa paljon mahdollisuuksia aloille, joille voi työllistyä

Julkaistu 30.1.2023
,
päivitetty 28.2.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Akseli Jarviluoma_TAMK
Akseli Järviluoma valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta biotuote- ja prosessitekniikan (nykyinen biotuotetekniikka) insinööriksi 2020 kesällä.

Kuka olet?

Olen 29-vuotias biotuote- ja prosessitekniikan insinööri Tampereelta. Työskentelen Valmet Automation QCS (Quality Control Systems) -yrityksessä projekti-insinöörinä.

Mikä sai sinut innostumaan biotuotetekniikan opiskelusta?

Opiskelin vuoden kemiantekniikkaa Helsingissä, jonka aikana löysin kiinnostuksen metsäteollisuuden prosesseihin ja päätin pyrkiä opiskelemaan tätä alaa. Luonteva päätös oli hakea TAMKin biotuote- ja prosessitekniikan opintoihin ja takaisin kotinurkille Tampereelle.

Omalla kohdallani aloitin uran painottuen metsäteollisuuden kemiaan, mutta tällä hetkellä pohdin muun muassa paperikoneen laadunohjaussäätimiä.

Millaisia kokemuksia sinulla on opintoihin kuuluvasta harjoittelusta?

Opintojen aikaiset harjoittelut olivat merkittävä opinlähde. Kaikki kokemukseni harjoitelluista ovat olleet  positiivisia. Myös verkostojen rakentaminen alkaa jo harjoitteluaikana.

Mistä teit opinnäytetyösi?

Tutkin opinnäytetyössäni peroksidijäämien online-mittaustekniikoita paperikoneen prosessista. Tällöin tuli vietettyä paljon aikaa paperikoneen kellarissa keräämässä ja mittaamassa eri ajankohtina näytteitä prosessista – raskas, mutta opettava kokemus.

Mikä on insinöörin tutkinnon merkitys omalle urallasi?

Opinnot antavat perustan ja alustavan verkoston työuralle, josta on hyvä lähteä kehittämään osaamistaan työelämässä ja/tai jatko-opinnoissa.

Kenelle suosittelisit biotuotetekniikan opintoja TAMKissa?

Suosittelen opintoja henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet luonnontieteistä ja tekniikasta. Harvalla on heti aikaisempien opintojen jälkeen syttynyt kipinä metsäteollisuuden prosesseja kohtaan, mutta voin taata, että oppiminen ei tällä alalla lopu ikinä – suuntaudut sitten enemmän prosessikemiaan tai esimerkiksi automaation pariin. Ala on myös merkittävä Suomen viennin kannalta.

Tutustu biotuotetekniikan tutkinto-ohjelmaan