Projekti

A-WEAR

A-WEAR on EU:n rahoittama tohtorikoulutuksen yhteistutkinto-ohjelma viiden eurooppalaisen yliopiston välillä. Projektin aihepiiri on puettavan elektroniikan sulautettu laskenta. Projektiin palkataan yhteensä 15 tohtorikoulutettavaa kolmivuotisiin tehtäviin.

Tausta

Puettavan elektroniikan markkinoiden odotetaan kasvavan eksponentiaalisesti. Puettavaa elektroniikkaa myydään esimerkiksi älyvaatteina, -kelloina ja silmälaseina. Tulevaisuuden puettavan elektroniikan ominaisuuksiin kuuluu mm. teknisten ratkaisujen moninaisuus, toimintaan tarvittavan energian louhinta liikkeestä tai valosta paristojen ohella, sekä entistä älykkäämmät toiminnot. Laitteet toimivat hajautetusti yhteistoiminnassa keskenään ja toisaalta yhteydessä erilaisiin ohjelmistoihin ja sovelluksiin.

Tähänastiset pääsovellukset ovat olleet ihmisten hyvinvointiin liittyviä, kuten eHealth tai älykkäät avustavat ympäristöt (ambient assisted living). Yhteiskunnallisena motivaationa on hoivakulujen pienentäminen ja ikääntyvien itsenäisen asumisen mahdollistaminen entistä pitempään. Digitalisaation myötä myös puettavan elektroniikan hyödyntäminen lisääntyy. Avainsovelluksia ovat älykaupunki, älytalot, älykkäät sähköverkot (smart grid), julkiset sähköiset palvelut, sekä älyliikenne.

Tavoite ja tehtävät

A-WEAR:in missio on luoda poikkitieteellisesti uusia arkkitehtuureja, avoimia ohjelmistoja ja järjestelmiä dynaamisille älylaitteiden ekosysteemeille, huomioiden myös hajautetun paikkatiedon ja tietoturvan haasteet.

A-WEAR projektin ja tohtoriohjelman tavoitteena on kouluttaa uusi nuorten tutkijoiden sukupolvi, joka on tietoinen puettavan elektroniikan haavoittuvuuksista ja pystyy toimimaan niistä huolimatta tiedonsiirron ja paikannuksen ratkaisujen kehittämiseksi.

A-WEAR myös osaltaan parantaa mahdollisuuksia parempiin elin- ja työympäristöihin, sekä kehittää uusia teknisiä ratkaisuja yksityisyyden suojaa kunnioittaen.

Rahoituslähde

EU

Koordinoiva organisaatio

Tampere University, Brnon teknillinen yliopisto (Czech Republic), Universitat Jaume I (Spain), Universita Mediterranea di Reggio Calabria (Italy), University Politehnica of Bucharest (Romania)

Contact persons

Elena-Simona Lohan

Associate Professor, koordinaattori

elena-simona.lohan@tuni.fi

+358 40 849 0669

 

Jari Nurmi

Professori, A-WEAR tohtoriohjelman johtaja

jari.nurmi@tuni.fi

+358 40 506 4460