Hyppää pääsisältöön

Tripletti-tripletti-annihilaation käyttäminen valokemiallisiin terapioihin

Tampereen yliopisto

Valoon perustuvat hoidot ovat houkutteleva ratkaisu lääkityksen kohdistamiseen, koska ne mahdollistavat kohdentamisen paremman hallinnan ja voivat vähentää tavanomaisten hoitojen sivuvaikutuksia. Niiden suurimpia ongelmia on se, että käytettävän valon aallonpituus rajoittuu punaiseen tai IR-valoon, koska kaikki näkyvä valo 600 nm:n alapuolella absorboituu kudokseen. Tripletti-tripletti-annihilaatiossa (TTA) molekyyliparit voidaan ladata liposomeihin paikallisen sinisen valon tuottamiseksi. Liposomit ovat myös ihanteellisia kantajia erilaisille vapautumissovelluksille. Punaisella valolla voidaan sitten läpäistä kudos ja tuottaa sinistä valoa paikallisesti.

Tausta

Valoon perustuvat hoidot ovat houkutteleva ratkaisu lääkityksen kohdistamiseen, koska ne mahdollistavat kohdentamisen paremman hallinnan ja voivat vähentää tavanomaisten hoitojen sivuvaikutuksia. Niiden suurimpia ongelmia on se, että käytettävän valon aallonpituus rajoittuu vain punaiseen tai IR-valoon, koska kaikki näkyvä valo 600 nm:n alapuolella absorboituu tehokkaasti kudokseen.    

Tripletti-tripletti-annihilaatiossa (TTA) molekyyliparit voidaan ladata liposomeihin paikallisen sinisen valon tuottamiseksi. TTA-prosessin ainutlaatuinen piirre on, että se muuntaa valoa pidemmältä läpäisevältä aallonpituudelta lyhyemmälle aallonpituudelle, kun molekyyliparit ovat lähekkäin. Lisäksi yhdisteet voidaan ladata liposomeihin, jotka ovat ihanteellisia kantajia erilaisille lääkeaineiden vapautumissovelluksille. Punaisella valolla voidaan sitten läpäistä kudos ja tuottaa sinistä valoa paikallisesti. Näitä liposomeja valmistetaan ja tutkitaan projektissa.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Yhteyshenkilöt

Timo Laaksonen

Associate Professor

timo.laaksonen [at] tut.fi

+358 50 301 6642