Hyppää pääsisältöön

Tribologia ja pintojen modifikaatio

Tribologia ja pintojen modifikaatio on monitieteinen tutkimusryhmä, joka tekee tutkimusta tribologian ja väsymisen eri osa-alueilla. Ryhmän tutkimus liittyy ensisijaisesti pintamuokkaustekniikoiden soveltamiseen tribologian, materiaalien mekaniikan, kontaktimekaniikan, vaurioitusmismekanismien ja erityyppisten materiaalien mekaanisten ominaisuuksien tutkimuksessa.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Tutkimusryhmä keskittyy parantamaan eri materiaalien tribologisia ja mekaanisia ominaisuuksia pintojen voimakkaan plastisen muodonmuutoksen tekniikalla (surface severe plastic deformation, S2PD). Tutkimus tuo myös lisää ymmärrystä kulumisen, korroosion ja väsymisen aiheuttamiin vaurioitumismekanismeihin. Tribologian ja pintojen modifikaation tutkimusryhmän ydinalueisiin kuuluu tribologian, korroosion, frettingin ja materiaalien väsymisen perus- ja soveltava tutkimus.  

Tutkimme materiaalien käyttäytymistä erityyppisissä tribologisissa ja tribo-korroosio-olosuhteissa liittäen tutkimuksen myös teollisiin sovelluksiin. Lisäksi tutkimuskenttään kuuluu materiaalien mikrorakenteen ja mekaanisten- ja väsymisominaisuuksien välisten suhteiden sekä vaurioitumismekanismien kokeellinen ja numeerinen tutkimus.