Hyppää pääsisältöön

Tilan tutkimuksen ja ympäristöhumanismin tutkimusryhmä

Tilan tutkimuksen ja ympäristöhumanismin ryhmässä tarkastellaan tilan ja ympäristön tekstualisointia erilaisissa kirjallisissa, visuaalisissa ja kulttuurisissa kertomuksissa eri kieli- ja kulttuurialueilla.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Yhteiskunnallisten muutosten ja niin sanotun tilallisen käänteen ja ekokritiikin nousun jälkeen kysymykset tilasta, tilallisuudesta ja ympäristöstä ovat muodostuneet keskeisiksi tutkimuskohteiksi humanistisessa ja yhteiskuntatieteellisessä tutkimuksessa. Geokritiikki, geopoetiikka, ekologia, liikkuvuustutkimus, post-fenomenologinen suuntaus, ja antroposeenin ympärillä käydyt keskustelut ovat tarjonneet näihin kysymyksiin monimuotoisia lähestymistapoja, jotka haastavat käsityksiämme.

Tilan tutkimuksen ja ympäristöhumanismin ryhmä koostuu tutkijoista, jotka yhdistävät tilallisia ja ympäristöhumanistisia näkökulmia ja teorioita. Monitieteisen tutkimusryhmän muodostamisen taustalla ovat suuret yhteiskunnalliset murrokset, muutokset ja liikkeet sekä niistä kumpuavat kulttuuriset kertomukset ja selitysmallit.

Näihin muutoksiin lukeutuvat muun muassa globalisaation, geopolitiikan, muuttoliikkeen, kaupungistumisen ja kulttuurisen monimuotoisuuden muovaamat ja rajoiltaan huokoiset yhteiskunnat; huolet luonnon, ilmaston ja elinympäristön tilasta; ja lisäksi käsitykset sekä eletyn että koetun tilan ja ympäristön merkityksistä digitalisaation ja medioitumisen aikakaudella.

Toiminnan vaikuttavuus

Ryhmä tuo esiin kirjallisuuden- ja kulttuurintutkimuksen tarpeellisuuden ja täydentää luonnontieteellisiä ja yhteiskuntatieteellisiä lähestymistapoja, jotka tarkastelevat globaaleja tiloja ja ympäristöjä. Ryhmä koostuu sekä varttuneista tutkijoista että väitöskirjatutkijoista, joiden päämääränä on kehittää uusia menetelmiä ja lähestymistapoja tilan ja ympäristön tutkimukseen; ryhmä tähtää etenkin tieteelliseen, mutta myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Tutkimusryhmän painopistealueita ovat muun muassa tilan ja ympäristön poetiikka, politiikka, etiikka ja historia, vesikuvastot, kaupunkitilat, sukupuolittuneet tilat, elollisten ja ei-elollisten toimijoiden vuorovaikutus ja ympäristöhuolet.

Ryhmän muut jäsenet

Withold Bonner (TAU), Ana Calvete (HY), Hanne Juntunen (TAU), Eeva Kuikka (TAU), Toni Lahtinen (TAU),  Pasi Metsä (TAU), Mika Perkiömäki (TAU), Laura Pihkala-Posti (TAU), Maarit Piipponen (TAU), Juha Raipola (TAU), Johannes Riquet (TAU, tutkimusryhmän johtaja), Arja Rosenholm (TAU), Markku Salmela (TAU), Essi Vatilo (TAU).

Yhteyshenkilöt

Johannes Riquet

Apulaisprofessori

johannes.riquet [at] tuni.fi

+358 50 437 7060