Hyppää pääsisältöön

Tervaskannot 90+

Tampereen yliopisto

Tausta

Tervaskannot 90+ on monitieteinen tutkimusprojekti, jossa tarkastellaan kaikkein vanhimpien tamperelaisten terveyttä ja toimintakykyä, elämänlaatua ja muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä.

Tutkimuksen lähtökohtana on väestörakenteen nopea muutos ja erityisesti pitkäikäisyyden yleistyminen. Yli 90-vuotiaiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa parissakymmenessä vuodessa ja vuoteen 2040 mennessä heitä on 150 000. Teemme tutkimusta, koska yli 90-vuotiaat ovat nopeiten kasvava ikäryhmä Suomessa ja heidän tilanteestaan tarvitaan lisää tietoa.

Olemme keränneet kyselyaineistoa yli 20 vuoden ajan kaikilta kotona asuvilta 90-vuotiailta ja sitä vanhemmilta tamperelaisilta ja vuodesta 2001 lähtien myös pitkäaikaishoidossa asuvilta. Kyselyt on toteutettu kymmenen kertaa (1995-2022) ja vastausprosentti on ollut huomattavan korkea. Pitkän aikasarjan ja korkean vastausprosentin vuoksi tutkimus on ainutlaatuinen ja kansainvälisestikin arvostettu. Pienemmille osajoukoille on tehty terveystutkimuksia ja heitä on kutsuttu elämäntarinahaastatteluihin. 

Tervaskannot 90+ tutkimuksesta on valmistunut 10 väitöskirjaa ja lähes 100 suomenkielistä ja kansainvälisiä tieteellistä julkaisua.  

Yhteyshenkilöt

Tutkimuksen vastuullinen johtaja:

Linda Enroth
Terveystieteiden tohtori, Yliopistotutkija
Linda.Enroth [at] tuni.fi
+358 401 901 647