Hyppää pääsisältöön

Synkistyvät tulevaisuudenkuvat: Dystooppinen fiktio nykykirjallisuudessa 2015-2019

Tampereen yliopisto

Dystooppinen fiktio on yleistynyt Suomen kirjallisuudessa 1990-luvulta lähtien. Siihen kuuluvat kirjallisuudenlajit klassisesta dystopiasta apokalypsiin ja ilmastofiktioon ovat kuitenkin kansainvälisiä. Hanke tutkii suomalaisen dystopiakirjallisuuden kirjoa niin kansainvälisesti vertaillen kuin ekokriittisestä, feministisestä ja posthumanistisesta näkökulmasta.  

Dystooppinen fiktio käsittelee kysymyksiä muun muassa yhteiskuntien tulevaisuudesta, yhteiskuntamuotojen etiikasta, oikeudenmukaisesta yhteiskunnasta, maailman ekologisesta tilasta ja sen vaikutuksesta ekosysteemiin ja yhteiskuntiin. Dystopiat kritisoivat tyypillisesti totalitarismeja, ihmisarvon polkemista ja ympäristön tuhoamista.

Tausta

Dystooppiseen fiktioon kuuluvat mm. yhteiskuntadystopiat, apokalypsit, postapokalypsit ja valtaosa ilmastofiktiosta. Näihin sisältyy myös feministisiä, ekokriittisiä ja posthumanistisia teoksia. Dystooppisen fiktion tutkimus nostaa esiin monia aikamme pelkoja ja uhkakuvia sekä paljastaa jotakin olennaista aikamme kulttuurisesta mielikuvituksesta ja yhteisöllisistä tunnerakenteista  ennen 1900-lukua hallitseva tulevaisuuden kuvittelun laji oli utopia.  

Projektin yhteydessä järjestetään useita seminaareja sekä julkaistaan artikkeleita, monografioita ja tieteellisten lehtien teemanumeroita Suomessa ja kansainvälisesti. Projektilaiset ovat myös esiintyneet radiossa ja televisiossa sekä esiintyneet eduskunnan tulevaisuusvaliokunnassa.

Rahoituslähde

Koneen Säätiö

Koordinoiva organisaatio

PLURAL

Yhteyshenkilöt

Saija Isomaa

Yliopistonlehtori

saija.isomaa [at] tuni.fi

+350 40 190 1564