Hyppää pääsisältöön
Paint

SoteDialogit muutoksessa - Johtaminen, työhyvinvointi, tuloksellisuus

Tampereen yliopisto
2.1.2019–31.12.2021

SoteDialogeilla parempaa johtamista, työhyvinvointia, tuloksellisuutta

SoteDialogit hankkeessa

  • Kehitetään dialogisesti ja yhteistoiminnallisesti hankkeeseen osallistuvien työpaikkojen henkilöstön osaamista, rakenteita, työtä, palveluita, palveluiden tuottamisen tapaa ja palvelukulttuuria
  • Tuetaan, harjaannutetaan ja vahvistetaan osaavaa, dialogista, tuloksellista ja vaikuttavaa työhyvinvoinnin johtamista ja johtamisosaamista
  • Vahvistetaan osallistuvien osaajien ja esimiesten yliammatillisia taitoja ja metaosaamista, joita ovat dialoginen toimintatapa, reflektiivinen työote, muutos- ja uudistumiskyky
  • Tuetaan ammattilaisten ja työyhteisöjen dialogista toimintatapaa ja toimintakulttuuria, ja täten mahdollistetaan asiakkaiden/potilaiden dialoginen, arvostava ja tasavertainen kohtaaminen
  • Johtamista kehittämällä lisätään asiakkaiden ja heidän omaistensa voimautumista, osallisuutta omaan hoitoonsa ja siten parempaa vastuunottoa omasta hyvinvoinnistaan ja terveytensä edistämisestä
  • Ennaltaehkäistään psykososiaalisia riskejä kehittämällä työ- ja toimintamalleja.

SoteDialogit hanke on valtakunnallinen ja se toteutetaan Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Lapissa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Kehittämistä tehdään yhdessä vanhuspalveluiden ja lastensuojelun työpaikkojen henkilöstön kanssa. Kullakin toteuttajalla on omat sote-organisaatiot kehittämistyössä vastuukohteinaan.

Vastauksia haetaan seuraaviin kysymyksiin

  1. Mitä ovat osallistuvien työpaikkojen henkilöstön  ja niiden asiakkaiden kokemat uudistumisen tarpeet?
  2. Minkä asioiden osaamisessa ja johtamisessa pitää uudistua ja muuttua? Mitä kannattaa säilyttää? Mistä kannattaa luopua?
  3. Millaista johtamisosaamista tarvitaan?
  4. Millainen työnantajan, johdon ja esimiesten tarjoama tuki edistää henkilöstön jaksamista, työkyvyn ja hyvinvoinnin turvaavan osaamisen rakentumista sekä tuottavaa ja laadukasta työtä?
  5. Millaista tukea johto ja esimiehet tarvitsevat?

Kehittämistapa

Kehittämistapa on tutkimusavusteinen, yhteistoiminnallinen ja dialoginen. Organisationaalista oppimista ja uudistumista edistetään käyttämällä luovuutta ja innovointia aktivoivia osallistavia ja dialogisia menetelmiä ja työkaluja. Osahankkeiden kehittämistyön vaiheet, toteutustavat ja menetelmät vaihtelevat toteuttajittain. Kaikille hankkeeseen osallistuville työpaikoille tehdään työhyvinvoinnin tilaa mittaava kysely. 

Vipuvoimaa EUEU logo

Tavoite ja tehtävät

Hankkeen tavoitteena on turvata hankkeeseen osallistuvilla työpaikoilla, niiden toimintaympäristöissä ja työssä tarvittava osaaminen, korkea työn laatu, asiakaslähtöisyys ja -turvallisuus, työntekijöiden työhyvinvointi ja työkyky sekä organisaatioiden ja ammattilaisten uudistuminen.

Hankkeessa keskitytään kehittämään osallistuvilla työpaikoilla ja sote-organisaatioissa tarvittavaa osaamista ja johtamisosaamista, erityisesti työhyvinvoinnin ja uudistumisen johtamisen osalta, paikantamaan hankkeeseen organisaatioiden erilaisia kehittämistarpeita ja etsimään ratkaisuja kehittämistarpeisiin yhteiskehittämisen avulla.

Hankkeen tavoitteiden toteutumisen myötä on mahdollista saada aikaan laajaa tuloksellisuutta, parantunutta työelämän laatua ja arkisia innovaatioita.

Vaikuttavuus

  • Lisätään moniammatillisessa ja verkostoituneessa työkontekstissa tarvittavia dialogisia ja reflektiivisiä eri tahojen ja toimijoiden kohtaamisia.
  • Vahvistetaan työpaikkojen toimintaympäristön edellyttämää osaamista sekä osaamisen ja uudistumisen johtamista.
  • Mahdollistetaan uudistuminen ja erilaisissa muutoksissa tarvittavan osaamisen lisääminen ja vahvistaminen
  • Tuetaan muutosprosesseissa organisoitumista ja yliammatillista osaamista
  • Ammattilaisten, ammattialojen ja organisaatioiden välillä lisääntyvä dialogi ja yhteistoiminta turvaavat asiakaslähtöiset palvelut, selkeyttävät työn tekemisen tapoja sekä lisäävät työn mielekkyyttä.
  • Hyvien käytäntöjen avulla työhyvinvoinnin ja uudistumisen johtaminen sekä jatkuva kehittämistoiminta rakentuvat luontevaksi osaksi yhteisöjen rakenteita ja arkisia työprosesseja muutostilanteessa.
  • Tukee henkilöstön työhyvinvointia ja työyhteisötaitojen kehittymistä ja niiden välityksellä parantaa työn tuottavuutta.
  • Nopeuttaa organisaatioiden sopeutumista ja siirtymää muutoksessa olevaan toimintaympäristöön hyödyntäen työpaikoilla olevaa osaamista ja voimavaroja
  • Vahvistaa yhteistoiminnallisten ja dialogisten kehittämiskäytänteiden kestävyyttä palveluverkostossa.
  • Kehittämisen tuloksia esitellään ja niistä keskustellaan työpaikkojen sisällä sekä hankkeen työpaikkojen kesken. Osallistujat ja työpaikat oppivat toinen toisiltaan.
  • Tuloksia voidaan hyödyntää kehittämisorganisaatioita laajemmin myös esimies- ja johtamiskoulutusten, työhyvinvointiin liittyvien koulutusten sekä eri tasojen tutkintoon johtavien koulutusten kehittämisessä.­

Rahoituslähde

Hankketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (STM koordinoi). Kokonaisrahoitus on 1.6 M€. Hanke kuuluu toimintalinjaan 3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus ja sen erityistavoitteeseen 7.1 Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen.

Koordinoiva organisaatio

Tampereen yliopisto, Työelämän tutkimuskeskus

Projektiin kuuluvat henkilöt

Partnerit

SuPerliitto

Kunteko

Yhteistyötahot

Hankkeen osatoteuttajia ovat:

Itä-Suomen yliopisto

Lapin ammattikorkeakoulu

Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Talentia ry

Yhteyshenkilöt

Koordinaattori, projektipäällikkö

HT, henkilöstövoimavarojen dosentti Sirpa Syvänen, Työelämän tutkimuskeskus

sirpa.syvanen (at) tuni.fi