Hyppää pääsisältöön

Social Energy - Prosumer Centric Energy Ecosystem (ProCem)

Tampereen yliopisto

Hankkeessa luodaan IoT-pohjainen teknologinen alusta erilaisten hajautettujen resurssien (pientuotanto, kysyntäjousto, energiavarastot, sähköautot) hyödyntämiselle energiayhteisöissä, sähkömarkkinoilla sekä sähköjärjestelmän hallinnassa, sekä tutkitaan digitaalisuuteen ja jakamistalouteen pohjautuvien liiketoimintamallien mahdollisuuksista sähköenergiatoimialalla. Hankkeessa toteutettavan IoT-pohjaisen teknologisen alustan avulla tutkitaan uudenlaista energiaresurssien hallintaa. Pilot kohteina toimivat TTY:n Kampusareena ja Lempäälän Marjamäen energiaomavarainen mikroverkko. Hankkeen laajuus on 1,2 M¬.

Tausta

Hankkeen toteutus on edellyttänyt poikkitieteellistä lähestymistapaa, ja toteutuksesta on vastannut yhteistyössä yliopiston neljän eri laboratorion tutkimusryhmät (Sähköenergiatekniikka, Tietotekniikka, Automaatio ja hydrauliikka, Tuotantotalous ja tietojohtaminen) yhteistyössä projektiin osallistuvien 15 yrityksen kanssa. Hanke päättyy syksyllä 2018 ja hankkeelle on suunnitteilla jatkohanke.

Tavoite ja tehtävät

Murroksessa oleva sähköenergiajärjestelmä sisältää jatkossa yhä enemmän erilaisia hajautettuja energiaresursseja, joita voidaan hyödyntää järjestelmän reaaliaikaisessa hallinnassa, jos ansaintalogiikka, reaaliaikainen tiedonhallinta ja asiakkaille tarjottavat palvelut sen mahdollistavat.

Hankkeen tavoitteena on pilotoida teknisiä ratkaisuja ja niiden kykyä vastata aktiivisten asiakkaiden (prosumereiden) tarpeisiin, tutkia uudenlaisia ekosysteemejä ja prosumereiden roolia energiajärjestelmän kehittämisessä, sekä luoda ymmärrystä digitaalisuuteen ja jakamistalouteen pohjautuvien liiketoimintamallien mahdollisuuksista sähköenergiatoimialalla.

Tulevaisuudessa joustavien energiaresurssien (mm. ohjattavat kuormat, energiavarastot, sähköautot) tarve ja arvo kasvavat merkittävästi. Ne tarjoavat edullisen ratkaisun lisätä sähköjärjestelmään joustavuutta tuotantorakenteen pohjautuessa jatkossa yhä enemmän uusiutuviin energialähteisiin (aurinko, tuuli) ilmaston muutoksen hillitsemiseksi.

Rahoituslähde

Business Finland, 15 yritystä ja Sitra.

Koordinoiva organisaatio

Over 15 industrial partners and Sitra.

Yhteyshenkilöt

Pertti Järventausta

Professori, Sähköenergiatekniikka

pertti.jarventausta [at] tut.fi

+358 40 549 2384

 

Kari Systä

Professori, Tietotekniikka

kari.systä@tut.fi