Hyppää pääsisältöön

SoC Hub -ekosysteemihanke

SoC (System-on-Chip) Hub on Tampereen yliopiston koordinoima ekosysteemihanke, joka tähtää järjestelmäpiirien suunnittelun ja mikroelektroniikan osaamisen vahvistamiseen Suomessa. Sen tavoitteena on levittää tietoutta järjestelmäpiirien suunnittelusta, kasvattaa asiantuntijuutta sekä tuoda lisää tekijöitä alalle. Hankkeessa kehitystyötä tekevät yliopisto ja joukko yrityksiä tiiviissä yhteistyössä.

Tällä hetkellä SoC Hubin toiminta perustuu kahteen tutkimusprojektiin.

  1. EU:n aluekehitysrahaston rahoittama projekti keskittyy järjestelmäpiirisuunnittelun yhteisön luomiseen Tampereen seudulla. Tavoitteena on koota yhteen alan asiantuntijoita ja luoda uusi osaamisverkosto Pirkanmaan seudulle. Projektissa järjestetään yleisölle avoimia tapahtumia, kuten työpajoja ja seminaareja, sekä tarjotaan yrityksille konsultointia.
  2. Business Finlandin rahoittama projekti perustuu piiriprototyyppien kehitykseen yrityskonsortion kanssa. Projekti on sidoksissa pääyhteistyökumppani Nokian Veturi-hankkeeseen, jossa tavoitteena on nopeuttaa 5G-verkkojen kehitystä Suomessa.

Järjestelmäpiiriprototyyppejä kehitetään tiimeissä, joihin kuuluu asiantuntijoita sekä partneriyrityksistä että yliopiston tutkimusryhmistä. Hankkeeseen liittyy jatkossa myös muita projekteja, jotka kokoavat yhteen useita professoreita ja heidän tutkimusryhmiään Tampereen yliopistossa.

 

Tausta

Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus edellyttää kotimaisen järjestelmäpiirisuunnittelun osaamisen vahvistamista. Tähän tavoitteeseen päästään kehittämällä yhteistyötä alan eri tekijöiden välillä ja tietoutta jakamalla. Ekosysteemin kautta yritykset, tutkijat ja opiskelijat löytävät uusia kohtaamispaikkoja ja mahdollisuuksia.

Tampereen yliopistossa SoC Hub on Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan tietotekniikan ja sähkötekniikan yksiköiden strateginen avaus, joka tähtää järjestelmäpiirisuunnittelun tutkimuksen ja koulutuksen vahvistamiseen. Tietokonetekniikan, elektroniikan ja tietoliikennetekniikan koulutus kasvaa SoC Hubin myötä uusilla opintojaksoilla.

Lue lisää järjestelmäpiirisuunnittelun opetuksesta täällä.

Rahoituslähde

SoC Hubin rahoittajien logot