Hyppää pääsisältöön
rokotetutkimuskeskus-taustakuva

Rokotetutkimuskeskus

Rokotetutkimuskeskus on Tampereen yliopiston erikoisyksikkö, joka toteuttaa tieteellisesti ja eettisesti korkeatasoisia, kliinisiä rokotetutkimuksia yhdessä rokotevalmistajien kanssa.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Rokotetutkimuskeskuksella on oma akateemisia tutkimushankkeita toteuttava tutkimuslaboratorio sekä 10 alueellista rokotetutkimusklinikkaa, joilla toteutetaan kliinisten rokotetutkimusten käytännön asiakas- ja tutkimustyö. Ainutlaatuisen klinikkaverkoston avulla on mahdollista toteuttaa laajoja monikansallisia tutkimuksia.

Tavoitteenamme on kehittää ja saada käyttöön uusia, entistä turvallisempia ja tehokkaampia rokotteita sekä lapsille että aikuisille. Ennaltaehkäisemällä sairauksia rokotteilla pyritään parantamaan ihmisten elämänlaatua.

Tutkimukseen osallistuvat henkilöt ovat mukana tärkeässä kehitystyössä ja voivat samalla laajentaa omaa tai lapsensa rokotesuojaa. Tärkein oma tutkimushankkeemme liittyy Rokotetutkimuskeskuksessa kehitettyyn rotavirus-norovirus -yhdistelmärokotteeseen.

Rokotetutkimuskeskus on erikoistunut lasten rokotteisiin, mutta tutkii rokotteita myös aikuisilla. Vahvin erityisosaamisemme liittyy vesirokko-, influenssa- ja rotavirusrokotteisiin.

Rokotetutkimuskeskuksen toteuttamien tutkimusten ansiosta rotavirusrokotteet on otettu käyttöön EU:ssa ja USA:ssa. Myös vesirokko- ja pneumokokkirokotteiden käyttöönottoa ovat edeltäneet tutkimukset Suomessa.

Tärkeitä uudempia tutkimuskohteita ovat meningokokki B ja ACWY -rokotteet sekä poikien HPV-rokote.  Rokotetutkimuskeskuksessa on kehitetty myös uusi yhdistelmärokote rota- ja norovirusta vastaan.

Yhteyshenkilöt

Mika Rämet

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja

mika.ramet [at] tuni.fi

+358 50 433 6276