Hyppää pääsisältöön

Pohjoisen muuttuva ympäristö: Kulttuuriset representaatiot ja veden käyttötavat

Monitieteisessä hankkeessa tutkitaan arktisten alueiden merkityksiä keskustan ja periferian sekä vedentieteen näkökulmista. Pohjoisen alue on muuttumassa ilmaston lämpiämisen ja luonnonvarojen hyödyntämisen seurauksena globaalien intressien uudeksi keskukseksi.   Hankkeessa liikutaan Itämereltä Pohjoiselle jäämerelle. Projekti tarkastelee sekä inhimillisiä kokemuksia että luonnollista ympäristöä osana arktista todellisuutta, jota tutkitaan monitieteisen humanistisen tutkimuksen (kirjallisuuden, kielitieteen, historian ja ympäristön tutkimuksen) metodein.

Tausta

Hanke tarkastelee pohjoisen alueiden historiaa sekä reaali- ja kuviteltua todellisuutta vesien kautta. Tutkimus yhdistää erilaisia aineistoja (kaunokirjallisuus, dokumentit, haastattelut, valo- ja elokuvat). Hanke tuottaa uutta tietoa arktisen alueen elämästä, kertomuksista ja niiden vaikutuksesta nykykeskusteluun.

Tavoite ja tehtävät

Pohjoinen ympäristö on keskellä nopeaa ja huolestuttavaa muutosta, ja se onkin viime aikoina noussut maailmanlaajuisen huomion kohteeksi. Projekti esittää, että tarvitsemme uusia keskustelu- ja esitystapoja, joiden avulla muuttuvaa pohjoista ympäristöä voidaan lähestyä syvällisesti, kun luonnontieteiden, politiikan, taloustieteen ja teknologian tarjoamat strategiat eivät riitä.

Projektissa hyödynnetään vedentieteen eli akvagrafian käsitettä. Se tarkoittaa analyyttisia keinoja, joiden avulla tarkastellaan pohjoisen eri vesistöjä  jäätiköitä, jäätä, lunta ja tulvia. Siihen liittyvät myös utopiat ja dystopiat.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Koordinoiva organisaatio

PLURAL

Yhteistyötahot

Itä-Suomen yliopisto

Yhteyshenkilöt

Professori / Vastuullinen johtaja

Arja Rosenholm

arja.rosenholm [at] uta.fi

+358 50 377 4840

 

Professori /Vastuullinen johtaja

Markku Lehtimäki

markku.lehtimaki [at] uef.fi