Hyppää pääsisältöön
Thermal spraying

Pinnoitustekniikka

Pinnoitustekniikan tutkimusryhmän tutkimus- ja opetustoiminta liittyy erilaisten teknisten pinnoitteiden ja pintakäsittelyjen prosessoinnin, mikro- ja makrorakenteiden, ominaisuuksien ja suorituskyvyn välisten riippuvuussuhteiden ymmärtämiseen ja hallintaan.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Tutkimustoiminta painottuu moderneihin toiminnallisiin ja suojapinnoitteisiin. Tutkittavat pinnoitusprosessit ovat terminen ruiskutuspinnoitus, laser- ja hitsauspinnoitus ja ohutkalvotekniikat.

Tutkimusryhmän tavoitteena on tehdä kansainvälisesti korkeatasoista pinnoitustekniikan tutkimusta ja kouluttaa alan osaajia niin teollisuuden kuin akateemisen tutkimuksen tarpeisiin.

Tutkimustyö painottuu moderneihin pinnoitus- ja pintakäsittelymenetelmiin. Tutkimuslaboratoriossa on käytössä moderneja termisen ruiskutuksen menetelmiä, kuten plasma-, HVOF-, HVAF-, valokaari-, cold spray- ja liekkiruiskutus. Lisäksi TTY:n laboratoroiden laser- ja CMT-hitsauslaitteet sekä PVD-laitteet ovat tutkimusryhmän käytössä.

Pinnoitteiden tutkimukseen liittyy kiinteästi kaikki tärkeimmät materiaalitekniikan tutkimusmenetelmät (SEM, XRD jne.) sekä erilaiset suorituskyvyn tutkimusmenetelmät. Tutkimusta toteutetaan sekä kotimaisissa että kansainvälisissä tutkimushankkeissa ja teollisuuden kanssa tehtävissä yhteistyöprojekteissa.