Hyppää pääsisältöön

Optimaalinen jännitteensäätö keskijänniteverkoissa

Tampereen yliopisto

Projektissa demonstroidaan optimaalista jännitteensäätöä keskijänniteverkossa. Tavoitteena on toteuttaa vuoden mittainen demonstraatio kenttäolosuhteissa hyödyntäen TTY:llä EU FP7 IDE4L-projektissa (www.ide4l.eu) kehitettyä säätömenetelmää ja teknologiaa, jossa hahmoteltiin uudenlainen hierarkkinen ja hajautettu jakeluverkon automaatioarkkitehtuuri ja aktiivisen jakeluverkon hallintamenetelmä. Demonstraatio toteutetaan Ringkøping:ssä Tanskassa.

Tausta

Optimaalisen jännitteensäädön tarkoitus on kasvattaa olemassa olevan sähkönjakeluverkon siirtokapasiteettia uusiutuvan sähköenergian tuottamiseksi, ja sähköautojen ja lämpöpumppujen sähkönkulutukseen. Menetelmän avulla voidaan välttää kalliit verkkoinvestoinnit, kun lähitulevaisuudessa jakeluverkkoihin tullaan lisäämään merkittävä määrä uusiutuvaan sähköenergian tuotantoa ja energiatehokkuutta lisääviä kulutuslaitteita. Menetelmä huolehtii jännitetason laadusta kaikkialla jakeluverkon alueella. Jakeluverkon käytön kannalta kriittisimpien tilanteiden ulkopuolella menetelmää voidaan hyödyntää jakeluhäviöiden alentamiseen.

Tavoite ja tehtävät

Demonstraatioprojektin tavoitteena on rakentaa kenttäolosuhteisiin soveltuva demonstraatiojärjestelmä ja kerätä riittävä määrä mittausdataa menetelmän toimivuudesta käytännön olosuhteissa. Kenttäolosuhteisiin menevässä järjestelmässä on huomioitava itse menetelmän perustoiminnallisuuden lisäksi tietosuojakysymyksistä, tietoturvasta, kokonaisjärjestelmän luotettavuudesta, häiriönsietokyvystä ja robustisuudesta. Kerättävän mittausdatan ja demonstraation kokemusten pohjalta tullaan päättelemään menetelmän ja automaatiototeutuksen arvoa siirtokapasiteetin kasvattamisen ja häviöiden pienentämisen näkökulmasta, ja kaupallista soveltuvuutta.

Rahoituslähde

EUDP

Koordinoiva organisaatio

Dansk Energi, RAH A/S, Maschinenfabrik Reinhausen

Yhteyshenkilöt

Sami Repo

Professori

sami.repo [at] tut.fi

+358 40 849 0454