Projekti

MULTI-ACT

Tampereen yliopisto, erityisesti Julkisen talousjohtamisen tutkimusryhmä, on mukana EU:n Horizon 2020 -ohjelmaan kuuluvassa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa kehitetään uudenlaista mallia terveystieteellisen tutkimuksen vaikuttavuuden arviointiin. Samalla selvitetään, millaisilla mittareilla vaikuttavuutta voitaisiin todentaa.

Tausta

Projektia koordinoi Italian multippeliskleroosisäätiö, FISM. Se kuuluu MS-yhdistysten kansainväliseen MSIF-kattojärjestöön, joka organisaationa yhdistää tutkimusta ja potilaita. Mukana ovat myös muun muassa Trenton yliopisto, Burgosin yliopisto, The European Brain Council, European Health Management Association, Fondation Aide à la recherche sur la Sclérose en plaques ja Portugalin katolinen yliopisto. Hanke on saanut rahoitusta EU:n Horizon2020-ohjelmasta sopimusnumerolla 787570. Hanke alkoi toukokuussa 2018 ja päättyy huhtikuussa 2021. Sen budjetti on 3,5 miljoonaa euroa.

Tavoite ja tehtävät

Projektin tutkimuskohteena ovat aivosairauspotilaat, joita on Euroopassa nykyisin 179 miljoonaa. On arvioitu, että joka kolmas eurooppalainen sairastuu elinaikanaan johonkin aivoja rappeuttavaan sairauteen. Yleisimpiä aivosairauksia ovat ahdistuneisuushäiriöt, migreeni, mielialahäiriöt, riippuvuudet ja dementia. Aivosairauksiin kuuluvat myös Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti ja multippeliskleroosi.  

Tutkimushankkeen tarkoituksena on tuoda yhteen aivosairauksiin liittyvät yksityiset ja julkiset toimijat, potilasjärjestöt, tutkimuslaitokset ja yliopistot.  

Hankkeessa arvioidaan terveystieteellisen tutkimuksen vaikuttavuutta neljästä näkökulmasta: sidosryhmien tarpeet, tutkimuksen laatu, taloudellinen tehokkuus ja yhteiskunnalliset vaikutukset. Viime kädessä tavoitteena on, että uuden arviointimallin avulla edistettäisiin tutkimusta, jonka tuloksilla on todellinen vaikutus sekä potilaiden elämään että heidän hoitokäytäntöihinsä.

Rahoituslähde

EU

Koordinoiva organisaatio

FISM, Tampere University's research group on public financial management, University of Trento, University of Burgos, European Brain Council, European Health Management Association.

Yhteyshenkilöt

Eija Vinnari

Professori, Tampereen yliopiston osuuden vastuuhenkilö

eija.vinnari [at] uta.fi

+358 50 318 7602

 

Anna Kork

Tutkijatohtori

anna.kork [at] uta.fi

+358 50 318 5987