Hyppää pääsisältöön

Monitieteinen psykososiaalinen syöpätutkimus

Tampereen yliopisto

Ryhmässä tutkitaan monitieteisesti ja -menetelmällisesti syöpään sairastumisen vaikutuksia ihmisten arkielämään sekä tapoja, joilla he pyrkivät selviytymään hoidon sivuvaikutusten ja sairaudesta toipumiseen liittyvien epävarmuuksien kanssa. Ryhmässä on mukana tutkijoita useilta tieteenaloilta; kansanterveystieteestä, lääketieteestä, sukupuolentutkimuksesta, sosiaalityöstä, terveyssosiologiasta, hoitotieteestä ja sosiaaligerontologiasta.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Erityisinä tutkimusaiheina ryhmässä on tällä hetkellä eturauhassyöpäpotilaiden hoidon jälkeinen koettu hyvinvointi sekä tavat, joilla hoitohenkilökunta, järjestöt ja vapaaehtoiset tukihenkilöt pystyisivät vastaamaan syöpää sairastavien tukitarpeisiin.

Tavoitteena on tuottaa korkeatasoista monitieteistä tutkimusta syöpää sairastavien ihmisten kokemuksista, elämänlaadusta, syöpään liittyvästä tukitoiminnasta sekä terveydenhuollon ja järjestöjen mahdollisuuksista vastata psykososiaalisiin tukitarpeisiin.

Tulosten avulla pyrimme vaikuttamaan syövän hoitokäytäntöihin, vahvistamaan syöpäpotilaille tarjottavia tukipalveluja sekä laajentamaan käsityksiä siitä, millaista elämä on syöpähoitojen aikana ja niiden jälkeen.

Käynnissä olevat projektit:

  • QPro3: Eturauhassyöpäpotilaan kokemus hoidon jälkeisestä elämänlaadusta: lomakeaineistoja ja haastatteluja hyödyntävä seurantatutkimus (2017-2020)
  • Terveydenhuollon palvelujärjestelmä ja järjestöt syöpäpotilaiden psykososiaalisen tuen tarjoajina (2018-2019)
  • Ohjatun liikunnan vaikutus kastraatiohoidon haittavaikutuksiin ja liikunnalliseen aktiivisuuteen

Ryhmän muut jäsenet

Ilkka Pietilä, Hanna Ojala, Teuvo Tammela, Raisa Jurva, Suvi Holmberg, Eeva Harju, Anna-Maija Talvitie, Marjaana Jones, Annastiina Hakulinen.

Yhteyshenkilöt

Hanna Ojala

Dosentti, ryhmän johtaja

hanna.ojala [at] tuni.fi

+358 40 190 1246