Hyppää pääsisältöön

Luottavien järjestelmien kyberturvallisuuslaboratorio

Luottavien järjestelmien kyberturvallisuuslaboratorio

Luottavien järjestelmien kyberturvallisuuslaboratorio (DSACyberLab) tarjoaa nykyaikaisen teollisuuden tietoteknisen ratkaisun, joka yhdistää useita prosesseja liikkuvista koneista prosessiautomaatioon ja energiatekniikan älyverkkoihin. Ympäristö toteuttaa tyypillisen pitkän elinkaaren teollisuusautomaatiojärjestelmän, jossa yhdistyy 45 vuotta vanha automaatio nykyaikaiseen turvalliseen hybridikäyttömahdollisuuteen. Ympäristössä tärkein tuote on tutkimustieto ja merkittävänä käyttäjäryhmänä opiskelijat. Tästä syystä turvallisuus eri muodoissaan ja riskienhallinta on kaiken ympäristössä tekemisen ytimessä kuitenkin säilyttäen saatavuus ja reaaliaikaisten säätöjen vaatimukset.

Verkon ytimessä on teollisuuden komponenteilla toteutettu nopeasti toipuva valokuiturengas. Ytimeen tullaan monella eri automaation verkkotekniikoilla ja ympäristö tarjoaa myös mWave 5G-kyvykkyyden. Usea tutkimus- ja opetusympäristö hyödyntää verkkoydintä. Tärkeimmät prosessit ovat kaksi kerroksinen tislausprosessi, paperikoneen perälaatikko, sääasema, Lego CyberCity, kyberharjoituksia varten suunniteltu tilanneluokka sekä jatkuvan mobiiliyhteyden takana oleva etätehdas.

Ympäristössä tehdään myös automaation virtualisointitutkimusta, jonka vuoksi kaikki virtualisoitavissa olevat prosessiautomaation tukipalvelut on virtualisoitu omaan vikasietoiseen klusteriin. Teknisesti edistyneisyydestä huolimatta ympäristömme on säilyttänyt kyvyn integroida myös sarjaliikennelaitteita sekä muita perinteisiä automaatioväyliä.

Olemme viimeisen neljän vuoden aikana panostaneet erityisesti PK-sektorin tukemiseen eri laboratorioikyvykkyyksiä tarvitsevien käyttötapausten osalta.