Hyppää pääsisältöön
Macro image of RF cables with purple overall hue

Langattoman tietoliikenteen tutkimusympäristö

Langattoman tietoliikenteen tutkimusympäristö

Langattoman tietoliikenteen tutkimusympäristö kattaa laajasti erilaisten langattomien laitteiden, RF järjestelmien ja langattomien verkkojen tutkimuksen, demonstroinnin ja testauksen. Ympäristö pitää sisällään mm. täysimittaiset 4G LTE/LTE-Advanced ja 5G NR testiverkot, joissa on kaikki aidon mobiiliverkon toiminnallisuudet aina runkoverkon tukeen asti. Testiverkot tukee sekä ääni (VoLTE) että datayhteyksiä, ja pitää sisällään myös NB-IoT teknologian. 

Tutkimusympäristöstä löytyy lisäksi erittäin kattavat RF mittalaitteistot ja ohjelmistoradio (software defined radio, SDR) pohjainen demonstrointiympäristö radiotietoliikenteen aaltomuodoille, komponenteille ja reaaliaikaiselle signaalinkäsittelylle. RF signaalien ja aaltomuotojen generointi, analysointi ja mittaaminen onnistuvat aina 100 GHz keskitaajuuksille asti kattaen erittäin suuren hetkellisen kaistanleveyden mittauksissa. Mittalaitteistosta löytyvät mm. Keysight Infiniium UXR-sarjan reaaliaikaskooppi, Keysight M8195A 65 GSa/s Arbitrary Waveform Generator, Rohde & Schwarz FSW85 signaali- ja spektrianalysaattori, NI Vector Signal Transceiver 2, ja NI mmWave Transceiver System. Ympäristö tukee myös over-the-air (OTA) mittauksia ja testausta erinäisten suuntaavien antennijärjestelmien avulla. 

Tutkmusympäristöön kuuluu myös langattoman paikannuksen tutkimus, sisältäen mm. Spectracom GSC-64 Multi-GNSS HW emulaattorilaitteiston jolla voidaan emuloida ja mallintaa reaaliaikaisesti erilaisia satelliittipaikannusjärjestelmiä ja eri satelliiteista vastaanotettavia signaaleita missä tahansa maapallolla.