Hyppää pääsisältöön

Kysynnän joustoa tukevan kuormitusmallinnuksen kehittäminen

Tampereen yliopisto

Tutkimusprojektin tavoitteena on kehittää sähkönkuluttajien kuormitusten ja ohjausvasteiden lyhyen aikavälin ennustemenetelmiä kysynnän jouston ja verkon hallinnan optimointiin osana tulevaisuuden energiajärjestelmää  Projekti toteutetaan poikkitieteellisessä konsortiossa, johon kuuluu tutkimusryhmiä Tampereen yliopistosta, Itä-Suomen yliopistosta sekä VTT:ltä.

Tutkimuksessa sovelletaan erilaisia matemaattisia ja tilastollisia menetelmiä (esim. neuroverkot, Bayesian menetelmät, Kalman suodatus jne.). Malleja kehitettäessä hyödynnetään verkkoyhtiöiltä saatavaa AMR-mittausdataa ja kenttäkokeiden aineistoa yhdessä erilaisen avoimen datan kanssa.

Tavoite ja tehtävät

Jatkossa yhä suurempi osa sähköenergian tuotannosta on sellaista, jota ei teknisesti voida tai ei taloudellisesti kannata säätää (mm. sääriippuva tuuli- ja aurinkovoima, sekä ydinvoima). Tulevaisuudessa erilaisten joustavien energiaresurssien tarve ja arvo järjestelmässä kasvaa merkittävästi. Ohjattava kuormitus ja energiavarastot tarjoavat edullisen ratkaisun lisätä järjestelmään joustavuutta ainoastaan säätökapasiteetiksi rakennettavan sähköntuotannon sijaan.

Kysyntäjoustoa hyödyntämällä voidaan kasvattaa olemassa olevan sähköverkon käyttöastetta ja lisätä uusiutuvia sääriippuvia sähköenergian tuotantomuotoja. Kysynnän jousto on merkittävässä roolissa energian tuotannon ja kulutuksen sopeuttamisessa ja integroiduissa energiaratkaisuissa, jotka ovat Suomen Akatemian Uusi Energiatutkimusohjelman keskeisiä teemoja. RESPONSE hanke on osa Suomen Akatemian Uusi Energia tutkimusohjelmaa.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Koordinoiva organisaatio

VTT, University of Eastern Finland

Yhteyshenkilöt

Pertti Järventausta

Professori

pertti.jarventausta [at] tut.fi

+358 40 549 2384