Hyppää pääsisältöön

Kuvajournalismin etiikka digitaalisen kierron ja sosiaalisen median aikakaudella

Tampereen yliopisto

Projektissa tutkitaan kansainvälistä uutiskuvavälitystä ja kuvatoimittamista. Tutkimus toteutetaan havainnoimalla kuvavalintaa ja kuvavälitystä tekevien ammattilaisten työtä neljässä kohteessa Iso-Britanniassa, Puolassa ja Suomessa ja lisäksi haastatellaan keskeiset kuvatoimittajat, ulkoasupäälliköt ja lehtikuvaajat kustakin organisaatiosta. Tutkimuksessa selvitetään, millä tavoin valokuvien digitaalinen kierto ja sosiaalinen media vaikuttavat ammattimaiseen uutiskuvavälitykseen.

Tavoite ja tehtävät

1) Globaalilla tasolla: Tavoitteena on hahmottaa kansainvälisen uutiskuvatuotannon prosessia alkaen globaalista toimijasta ja päätyen suomalaisen kuvavälittäjän kautta loppukäyttäjänä toimivaan uutislehteen. 2) Paikallisella organisaatiotasolla: Tutkimuksessa pureudutaan siihen, millaisia uusia eettisiä kysymyksiä kuvajournalismin digitalisoitunut ja verkottunut ympäristö asettaa ammattilaisille ja miten ammattilaiset niitä ratkovat. Kiinnostuksen kohteena on esimerkiksi se, millaisia hiljaiseen tietoon perustuvia käytäntöjä on olemassa ja toisaalta, millaisia teknisiä apuvälineitä hyödynnetään.  

Tutkimuksen taustalla ovat muun muassa seuraavat tutkimuskysymykset: 1. Minkälaisilla kriteereillä kuvajournalismin ammattilaiset valikoivat julkaistavia kuvia tarjolla olevasta kuvavirrasta? 2. Millaisia eettisiä kysymyksiä ammattilaiset joutuvat työssään pohtimaan ja miten niitä ratkotaan käytännössä? 3. Miten ammattilaiset määrittelevät hyvää kuvajournalismia?

 

2017 Aineistonkeruu Suomi, aineiston litterointia ja analyysiä.

2018 KV-aineistonkeruu, aineiston litterointia ja analyysiä, 1. julkaisu

2019 Aineistojen yhdistäminen ja analyysi, julkaisujen kirjoittaminen

Rahoituslähde

Koneen Säätiö

Yhteyshenkilöt

Jenni Mäenpää

Dr.Soc.Sc. researcher

jenni.k.maenpaa [at] uta.fi

+358 50 318 7059