Hyppää pääsisältöön

Ihmisen ja eläimen välinen suhde Venäjän pohjolaa käsittelevässä 1950-2000 -lukujen venäläisessä kirjallisuudessa

Tampereen yliopisto

Väitöskirjatutkimus tarkastelee kuvauksia ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta 1950-2000 lukujen venäläisessä ja neuvostoliittolaisessa Venäjän pohjolaa käsittelevässä kirjallisuudessa. Tutkimus kysyy kuinka kirjallisuudessa kuvataan alueen modernisaation vaikutusta sen inhimillisten ja ei-inhimillisten asukkaiden elämiin ja näiden välisiin suhteisiin, kuinka ihmisen ja eläimen välisen suhteen kautta kuvataan Venäjän arktista aluetta ja kuinka tämä suhde kuvastaa tapaa, jolla ihminen käsittää suhteensa pohjoiseen ja sen muuhun luontoon. Tutkimuksen teoreettisina viitekehyksinä toimivat posthumanismi ja kulttuurinen eläintutkimus.

Tausta

Väitöskirjatutkimus on osa Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistä Changing Environments of the North -projektia.

Tavoite ja tehtävät

Väitöskirjatutkimuksen keskeisenä tavoitteena on esitellä kulttuurisen eläintutkimuksen ja posthumanistisen teorian tarjoamia välineitä venäläisen kirjallisuuden tutkimukselle. Venäläisen kirjallisuuden eläinkuvastoon ei ole juurikaan aikaisemmassa tutkimuksessa kiinnitetty huomiota tai sitä on tarkasteltu inhimillistä kulttuuria heijastelevina merkkeinä ja symboleina. Tässä tutkimuksessa eläimiä lähestytään ensisijaisesti fyysisten ja elollisten eläinten representaatioina, joiden kanssa teoksissa kuvatut inhimilliset toimijat vuorovaikuttavat. Tutkimuksen tavoitteena on myös tuoda esille Venäjän pohjoisosista kirjoitetun kirjallisuuden etnistä moninaisuutta käsittelemällä sekä venäläisten että pohjoisen alkuperäiskansoihin kuuluvien kirjailijoiden tuotantoa.

Yhteyshenkilöt

Eeva Kuikka

Väitöskirjatutkija

eeva.kuikka [at] uta.fi

+358 44 263 1003