Hyppää pääsisältöön

Hyvä katala julkisuus. Tapaustutkimus vastajulkisuudessa käydystä keskustelusta Euroopan pakolaiskriisistä ja sen seurauksista Suomessa vuosina 2015–2017

Tampereen yliopisto
KärkialueYhteiskunta

Väitöskirjatutkimus käsittelee vastajulkisuudessa käytettyjä tapoja keskustella niin sanotusta Euroopan pakolaiskriisistä oikeistopopulismin näkökulmasta. Keskiössä on vuonna 2014 perustettu MV-lehti, joka on yksi tunnetuimmista perinteistä mediaa vastustavista verkkojulkaisuista Suomessa. Tapaustutkimuksena toteutettava työ lähestyy aihetta kuuden eri uutistapahtuman kautta vuosien 2015–2017 aikana.

Tarkastelen vuonna 2015 Lähi-idästä, Afrikasta ja Etelä-Aasiasta alkaneen pakolaiskriisin synnyttämää julkista keskustelua pääosin Suomessa. Pakolaisten tulo Eurooppaan voimisti osaltaan julkisen keskustelun kahtiajakautumista niin Suomessa kuin muissa liberaaleissa demokratioissa. Näkemykset polarisoituivat pääosin "suvaitsevaisten" ja "maahanmuuttokriittisten" välillä, kun edelliset suhtautuivat maahanmuuttoon myönteisesti ja jälkimmäiset torjuvasti. Tutkimus tarkastelee ilmiötä nimenomaan vastajulkisuuden näkökulmasta, jossa perinteisen median tapaa uutisoida pakolaiskriisistä on kritisoitu voimakkaasti.

Miten Euroopan pakolaiskriisistä on keskusteltu vastajulkisuudessa? Tarkastelen aihetta neljästä eri näkökulmasta: ryhmäpolarisoituminen, kansan konstruktiot, transnationaalinen verrattavuus sekä emootio merkityksellistämisessä. Tutkimuksen temaattinen johtolanka on oikeistopopulistinen ideologia, johon osatutkimukset kytkeytyvät eri näkökulmista.

 

Rahoittajia: Media-alan tutkimussäätiö, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES, C.V. Åkerlundin säätiö.

Tutkimuskausi: 2016–2021

Tutkija: Salla Tuomola, salla.tuomola at tuni.fi