Hyppää pääsisältöön

Haptic Gaze Interaction (Tuntopalaute- ja katseviestintä) HAGI 2012-2016

Tampereen yliopisto

HAGI-projektissa tutkittiin ihmisen ja tietokoneen välistä monimuotoista vuorovaikutusta. Projektissa tehtiin perustutkimusta, jonka keskiössä oli katseen kohdennus, haptinen eli tuntopohjainen teknologia, sekä viestinnän tehostaminen tuntopalautteen avulla.  

Tutkimustuloksia sovelletaan konstruktiivisessa prosessissa kahdelle alueelle: augmentatiiviseen eli vahvistavaan, vaihtoehtoiseen aistipalautesysteemiin sekä mobiililaitteiden käyttöön. Esimerkiksi katseen suuntautuessa painikkeeseen, interaktiota voidaan vahvistaa tuntoärsykkeellä.  

Tutkimus osoittaa, että tuntopalauteviestintä mahdollistaa katseen kohdennukseen perustuvien käyttöliittymien käytön aiempaa paremmin ja tehokkaammin.

Vaikuttavuus

Katseenseurantamekanismit ja värinäimpulssit ovat yleistynyt mobillilaitteiden ja puettavan teknologian kehityksen myötä. Tuntoaistin ja katseen käyttöliittymiä yhdistävä teknologia edesauttaa  sovelluskehitystä tuottamaan luonnollisempia käyttöliittymiä.  

Tutkimusprojekti osoitti, että tuntoaistin välityksellä saatavan palautteen merkitys korostuu erityisesti silloin, kun visuaalista tietoa on saatavilla rajoitetusti. Käyttäjätyytyväisyyden kannalta tuntopalautteen rooli on verrattavissa  visuaalisen ja auditiivisen tiedon merkitykseen.  

Reagoinnin kannalta ei ollut merkitystä, kohdistuiko tuntopalaute käsiin, selkään vai päähän (silmälasien kautta). Ollakseen tehokas, katseen kohdistamisen ja tuntopalautteen välinen ajallinen viipymä ei voi ylittää 250 millisekuntia, mutta kuormituksen välttämiseksi itse ärsykkeen kesto ei voinut olla liiallinen.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia

Koordinoiva organisaatio

TAUCHI

Yhteyshenkilöt

Roope Raisamo

Professori, Projektijohtaja

roope.raisamo [at] uta.fi

+358 50 570 2007

 

Poika Isokoski

Yliopistotutkija

poika.isokoski [at] uta.fi

+358 40 190 1718

 

Jari Kangas

Yliopistotutkija

jari.kangas [at] uta.fi

+358 50 482 0789