Hyppää pääsisältöön

Erikoisruokavalioon soveltuvien kauralajikkeiden tunnistaminen ja kauran gluteenianalytiikan parantaminen – työkaluja puhdaskauratuotantoon

Tampereen yliopisto

Tutkimushankkeen tavoitteena on parantaa puhdaskauratuotannon edellytyksiä Suomessa. Selvitämme gluteenittomien tuotteiden analytiikkaan liittyviä ongelmia sekä kehitämme menetelmiä, jotta ne eivät antaisi vääriä tuloksia kauralle. Edelleen tutkimme kuinka paljon ja minkälaisia keliaakikoille mahdollisesti haitallisia epitooppeja eri kauralajikkeet sisältävät ja minkälaisia geneettisiä eroja eri kauralajikkeiden välillä on. Selvitämme lisäksi eri tyyppisten epitooppien kykyä aktivoida keliakiapotilaiden T-soluja ja arvoimme kuinka luotettava menetelmä T-solujen aktivaatiomittaus on arvioitaessa kauran haitallisuutta keliaakikoille.

Tavoite ja tehtävät

Gluteenittomassa ruokavaliossa voidaan käyttää kauraa, sillä kaura on gluteeniton vilja. Keliaakikko ei voi kuitenkaan käyttää mitä tahansa kauratuotteita, koska moniin kauratuotteisiin ja esimerkiksi tavanomaisiin kaurahiutaleisiin on sekoittunut viljely- tai valmistusprosessin aikana muita viljoja. Näin ollen gluteenittomien kauratuotteiden gluteenipitoisuuden mittaaminen on erittäin tärkeää mutta nykyisissä menetelmissä on haasteita. Hankkeen tavoitteena onkin kehittää parempia ja luotettavampia mittareita. On myös esitetty, että eri kauralajikkeissa voisi olla eroa niiden haitallisuuden tai sopivuuden suhteen keliaakikoille ja tutkimushanke selvittää myös tätä kysymystä.

Rahoituslähde

Maa- ja metsätalousministeriö

Koordinoiva organisaatio

Natural Resources Institute Finland, University of Helsinki

Yhteyshenkilöt

Katri Kaukinen

Professori

katri.kaukinen [at] uta.fi

+358 50 318 6343