Hyppää pääsisältöön

Ekodystopia ja ei-inhimillinen toimijuus

Tampereen yliopisto

Juha Raipolan tutkimusprojektin päätavoite on dystopiatutkimuksen teoreettisen välineistön päivittäminen planeetanlaajuisten ympäristöongelmien aikakaudelle. Lähtökohtana toimii eri teoriaperinteiden rinnastaminen ja luova yhdistely, jolla pyritään paitsi ekodystopian erityispiirteiden tunnistamiseen, myös dystopian lajitutkimusperinteen kriittiseen analyysiin.

Tutkimus on tarkoitettu uudeksi teoreettiseksi avaukseksi, joka tuo ei-inhimillisen toimijuuden kysymykset osaksi dystopian tutkimusta. Tämä tarkoittaa näkökulmanmuutosta suhteessa aiempaan dystopiatutkimuksen perinteeseen, jossa ihmistoimijuudella nähdään esteitä. Nyt fokus on ei-inhimillisen ympäristön toimintakyvyssä.

Tausta

Kirjallisuus toimii osana jokapäiväistä mediatodellisuutta keskeisenä arvokeskustelun foorumina ja todellisuuden hahmottamisen mallien tuottajana. Hallitsevana tulevaisuuden kuvittelun lajina dystooppinen fiktio vaikuttaa merkittävästi kulttuuriseen ilmapiiriin ja ajatteluun, joka ei tällä hetkellä ole muutenkaan erityisen valoisa esimerkiksi maailmanpoliittiseen tilanteeseen liittyvien uhkakuvien ja edelleen jatkuvan taloudellisen taantuman takia.

Projekti tekee näkyväksi kulttuurista mielikuvitusta ja printti- ja audiovisuaalista mediaa leimaavan synkistymisen, erittelee monimetodisesti kotimaista nykydystopiaa ja tarjoaa näkökulmia ja käsitteitä ilmiön hahmottamiseen ja ymmärtämiseen. Kirjallisuuden ilmiönä dystooppinen fiktio hahmottuu projektissa lajitraditiona, mutta projekti tarkastelee yksittäisiä teoksia monista muistakin teoreettisista ja metodisista lähtökohdista, esimerkiksi ekokritiikin, ekonomiakritiikin ja posthumanististen teorioiden lähtökohdista.

Rahoituslähde

Suomen kulttuurirahasto

 

Koordinoiva organisaatio

PLURAL

SoleCRIS

Yhteyshenkilöt

Yliopistonlehtori

Juha Raipola

juha.raipola [at] staff.uta.fi

+358  50 318 0613